blog

Het nieuws van Wendy Verschoor

Geen categorie

Het nieuws van Wendy Verschoor

Steeds vaker zien we nieuwsberichten verschijnen over activiteiten van diverse toezichthouders in de vastgoedsector. Schreef ik vorige keer nog over de toenemende rol van de AFM, deze week vinden we drie berichten over het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV). Wat betekent dit voor de sector, wat is de impact en wat gaat het brengen voor de kwaliteit en professionaliteit?

In de commerciële vastgoedsector zien we actieve betrokkenheid van de AFM, die zich duidelijk verdiept in de materie, de spelers en de markt. De financiële waakhond bevindt zich wat betreft volwassenheidsfase reeds op het ‘puberteitsniveau’. Het CFV daarentegen moet van ver komen en staat nog in de kinderschoenen wat betreft actief toezicht, hetgeen ook werd geconcludeerd in de parlementaire enquête. Dit heeft onder meer te maken met het stadium waarin de corporatiesector zich bevindt. Met name integraal toezicht op financiën, governance en integriteit en rechtmatigheid van corporaties zal verder vormgegeven moeten worden.

Om een nog gelijker speelveld te creëren zou het goed zijn om geleerde lessen uit de commerciële vastgoedsector door te vertalen naar de corporatiesector. Dit zou de uniformiteit vergroten, maar kan ook daadwerkelijk een stap betekenen in de verbetering van de kwaliteit van het toezicht. Want toezicht is nodig, maar moet van hoge kwaliteit zijn om door de sector geaccepteerd te worden.

Mr. ir. Wendy B. Verschoor, director Real Estate Advisory PwC en voorzitter RICS
>

Reageer op dit artikel