blog

Het nieuws van Wendy Verschoor

Geen categorie

Het nieuws van Wendy Verschoor

Als iemand mij tien jaar geleden had gezegd dat de AFM een grote rol zou (gaan) spelen in de vastgoedsector, had ik waarschijnlijk ontkennend gereageerd; AFM en vastgoed in één zin leek toen heel ver weg. Echter, op het gebied van toezicht is veel veranderd de laatste jaren en er zal nog meer veranderen. Zo konden we deze week lezen dat de AFM een cruciale rol speelt bij de verduurzaming van woningen.

Steeds zien we de invloed van de AFM in de vastgoedsector groter worden. Waar het eerst nog ging om de vastgoedfondsen voor particulieren, zijn via de AIFMD bijna alle vastgoedfondsen dit jaar onder toezicht komen te staan, komen taxateurs onder toezicht te staan en speelt de AFM nu ook een rol bij de verduurzaming van woningen.

Is de sector hier al klaar voor? Ik vrees van niet, regelgeving en toezicht gaan vaak samen met weerstand en vragen over het nut en de toegevoegde waarde. Houden we het tegen? Ook daarop zal het antwoord ‘nee’ zijn. Dit is de nieuwe wereld waarmee we te maken hebben. Verandering zal echter niet zozeer zitten in techniek en inhoud, maar vooral in cultuur en gedrag.

Wendy Verschoor, director Real Estate Advisory PwC en voorzitter RICS 

> Cruciale rol AFM bij verduurzaming 1,8 miljoen woningen

Reageer op dit artikel