blog

Het nieuws van Robert Kohsiek

Geen categorie

Het nieuws van Robert Kohsiek

Net voordat ik deze column begon te schrijven hoorde ik dat de ECB een historische stap maakte door zijn rentetarief te verlagen tot 0,05 procent. Ofwel, wilt u zich alstublieft in de schulden steken want dan gaat het weer beter met de economie.

Deze week bleek al dat de koopwoningmarkt schoorvoetend een prijsstijging laat zien van 3,5 procent. Dit lijkt mede veroorzaakt door meer (geleende) koopkracht. De mensen durven blijkbaar weer woningen te kopen en belangrijk, ze krijgen weer meer hypotheken. De Zuidas, waar de leegstand historisch laag is, is afgegraasd en nu wordt gezocht naar second best kantoorgebouwen. Ook op de kantorenmarkt is een tendens te bespeuren van stijgende prijzen. Wordt dit veroorzaakt door de zoektocht naar rendement of ook door meer beschikbaarheid van hypotheekleningen voor investeerders? Een beschikbaarheidsindicator van hypotheken zou helpen bij de beantwoording van deze vraag. Zomaar een gedachte; zou je de door de banken berekende  risico-opslag hiervoor kunnen gebruiken. Ofwel hoe lager de risico-opslag hoe groter de beschikbaarheid?

Robert Kohsiek, directeur woningcorporatie Wonam

Reageer op dit artikel