blog

Het nieuws van Marien de Langen

Geen categorie

Het nieuws van Marien de Langen

In de jaren 80 deed op grote schaal een nieuw materiaal zijn intrede in de woningbouw. PVC. Licht, spotgoedkoop en gemakkelijk te verwerken. Bij onderhoud en renovatie maakten houten kozijnen plaats voor plastic. Nieuwbouw, toen nog de nationale sport in Nederland, kreeg standaard deze kunststofafwerking.

De witte panelen en lijsten bleken hun frisse uitstraling niet lang te behouden. Als snel hing er een grauwsluier overheen die de woningen nog steeds een goedkoop aanzien geeft. Had dat niet anders gekund?

Twee decennia later wordt er kunststof gebruikt dat niet van zijn houten voorbeeld is te onderscheiden. Iets vergelijkbaars doet zich voor op het zonnepanelenfront. Een ritje door Duitsland stemt niet vrolijk. Huizen en schuren zijn er niet fraaier op geworden met hun duurzame, maar eenvormige en sombere daken. Die zonnepanelen zijn hartstikke nodig, maar mogen ze er misschien ook nog eens mooi uitzien? Als de vastgoedindustrie ze dan ook nog eens licht en goedkoop kan maken, is de markt hongerig. Alleen al de woningcorporaties hebben miljoenen daken onder de zon. Laten we gebruik maken van de wet van de remmende voorsprong. Een ritje door Nederland moet een oogstrelende reis worden, ook als je naar boven kijkt. 

Marien de Langen
Bestuursvoorzitter Stadgenoot; voorzitter De Vernieuwde Stad

Ecobouw 2014

 

Reageer op dit artikel