blog

Bericht uit Spanje: Toeristische huurmarkt: hotelkamer vs slaapkamer

Geen categorie

Spanje is volgens de ranglijst over 2013 van World Tourism Organization met 61 miljoen toeristen na Frankrijk en de VS de derde belangrijkste toeristische bestemming ter wereld, gevolgd door China en Italië. In 2014 lijkt de stijgende lijn zich voort te zetten.

Volgens de meest recente data van het Spaanse ministerie voor Toerisme brachten 8,3 miljoen buitenlandse toeristen in de maand juli een bezoek aan Spanje. 4,7 miljoen toeristen verbleven in een hotel en de resterende 3,6 miljoen verbleven in niet-hotel accommodaties, zoals short-stay appartementen, recreatiewoning, camping, familie, boot of elders. Deze alternatieve verblijfsmogelijkheden betekenen een stijging van bijna 15 procent vergeleken met dezelfde maand van vorig jaar.

De verhuur van particuliere woningen aan toeristen neemt daarbij een belangrijke plaats in. Een populair fenomeen in de digitale revolutie heet ook in Spanje, Airbnb. Dit bemiddelingsplatform, opgericht in 2008, biedt volgens de laatste statistieken 800.000 accommodaties aan in meer dan 30.000 steden verspreid over 200 landen. Het aanbod groeit zo explosief dat een gevestigde hotelketen als Hilton met 700.000 hotelkamers in exploitatie, opgebouwd over de afgelopen 95 jaar, het nazien heeft.

Echter, net als in vele andere landen is het platform ook in Spanje in opspraak. Vooral de hotelsector maakt zich sterk om wettelijke maatregelen te nemen. Er wordt gesuggereerd dat er sprake is van frauduleus handelen doordat er geen toeristenbelasting wordt afdragen, het platform niet is geregistreerd als lokaal bedrijf, illegale arbeid indirect wordt gestimuleerd en er geen volledige veiligheid kan worden gegarandeerd aan gasten. De lokale politiek treedt vooralsnog voorzichtig op om zichzelf niet in de vingers te snijden. Een stad als Barcelona is in de laatste 25 jaar gegroeid van 1,7 miljoen toeristen naar 7,5 miljoen en heeft de ambitie om door te groeien naar 10 miljoen, gelijk aan een stad als Rome. Een beperking van de groei aan de aanbodzijde zou stilstand van groei in toerisme betekenen.

Het fenomeen Airbnb is ook in de vastgoedsector direct voelbaar. De huurniveaus zijn in Barcelona ondanks de crisis van de afgelopen jaren in de meest toeristische gebieden sterk gestegen. Verhuur van stadspanden aan toeristen is een rendabele investering gebleken waarvoor veel belangstelling is bij internationale investeerders. Inmiddels formuleert de Spaanse overheid een wettelijk kader om wildgroei van ‘slaapkameraanbod’ tegen te gaan. Binnen de Spaanse grondwet zijn het vervolgens de regionale overheden die verantwoordelijk zijn voor de aansturing van de wet om de geplaagde hotelsector bescherming te bieden.

Madrid heeft daartoe onlangs een huurwetswijziging toegepast die het verhuren van particuliere ruimtes voor minder dan vijf dagen verbiedt. Volgens statistieken is de gemiddelde hotelverblijfsduur in Madrid 2,5 nacht, waardoor Airbnb niet direct invloed heeft op de hotelsector. Op de Balearische eilanden is het verboden om als particulier een woning of individuele kamers aan te bieden aan toeristen. Airbnb kreeg onlangs in Barcelona, waar het verhuren van een gedeelte van een woning is verboden, een boete opgelegd van 30.000 euro omdat het platform appartementen aanbood die niet over een vergunning beschikten voor de verhuur aan toeristen. Ook is de uitgifte van nieuwe licenties voor toeristische appartementen onlangs tijdelijk stopgezet om de huidige wildgroei een halt toe te roepen. Dit bevriezen van de situatie geldt overigens niet voor complete gebouwen, waar veiligheid, controle en serviceverlening beter kan worden gegarandeerd, zo is de veronderstelling.

Hoe dan ook, er is veel te doen om de explosieve groei van revolutionaire digitale bemiddelingsplatforms te kanaliseren en een balans te vinden tussen de gevestigde hotelsector, de alternatieve vormen van huuraanbod en de bemiddeling hiervan en de dynamische ontwikkelingen aan vraagzijde.

Steven Zijl, managing director Eurostate Real Estate Partners, Barcelona
Reacties naar: stz@eurostate.com

Reageer op dit artikel