blog

Bericht uit de VS: EB 5 Visa voor vastgoedimmigranten

Geen categorie

Bericht uit de VS: EB 5 Visa voor vastgoedimmigranten

Vele landen kennen speciale regelingen om buitenlanders over te halen in hun land te investeren. Dat lijkt zelfs een trend te worden. Zo was er begin dit jaar opschudding in het Europees Parlement over het voornemen van Malta om 1.800 paspoorten voor 650.000 euro per stuk aan te bieden aan buitenlandse kapitaalkrachtigen die graag een EU-paspoort willen bemachtigen.

Maar ook Nederland, Spanje, Hongarije, Cyprus, Slowakije, Letland en Griekenland hebben een soortgelijke regeling waarbij een verblijfsvergunning officieel kan worden geregeld tegen een investering in vooral vastgoed. Voor Nederland ligt dat bijvoorbeeld op een investering van 1,25 miljoen euro. In andere Europese landen liggen die bedragen aanzienlijk lager.

In de Verenigde Staten bestaat als sinds 1990 zo’n regeling op basis van de Immigration Act van datzelfde jaar. Buitenlandse investeerders kunnen met het EB 5 Visa- programma de fel begeerde Green Card krijgen, die hen het recht geeft op een permanent verblijf voor de periode van twee jaar. Als alles goed gaat, kan die periode tot vijf jaar worden verlengd en daarna bestaat er de mogelijkheid op een volledige nationalisering tot Amerikaans staatsburger. Deze manier om buitenlandse investeringen aan te trekken richt zich vooral op investeringen in vastgoed en heeft de afgelopen 25 jaar bewezen vooral aantrekkelijk te zijn voor welvarende Chinezen die de Amerikaanse nationaliteit willen krijgen. Per jaar zijn er 10.000 EB 5 Visa uit te geven.

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor zo’n EB 5 Visum, is een investering van minimaal 1 miljoen dollar (of een half miljoen dollar in bepaalde gebieden waar sprake is van een bijzonder hoge werkloosheid, de zogenoemde ‘Targeted Employment Areas’). De investering moet worden gedaan in een zakelijke activiteit of vastgoed die tien nieuwe banen creëert of ervoor zorgt dat tien banen behouden blijven. Het gaat daarbij om volledige banen van minimaal 35 uur per week voor bestaande Amerikaanse onderdanen en dus niet voor de investeerder zelf of diens familie.

De ‘Targeted Employment Areas’ worden vaak gekwalificeerd als plattelandsgebieden met een werkloosheid van meer dan 150 procent van het landelijk gemiddelde. Het gaat hierbij meestal om een gebied buiten een bestaand stedelijk gebied of een gemeente met meer dan 20.000 inwoners.
Als zo’n buitenlandse investeerder eenmaal een EB 5 Visum heeft, is hij vrij om binnen de VS te gaan en te staan waar hij wil en hij mag ook weer naar het buitenland vertrekken voor langere tijd op voorwaarde dat hij nergens anders buiten de VS een permanente woning heeft. Met de Green Card mag de buitenlander ook zijn vrouw en ongehuwde kinderen tot 21 jaar legaal meenemen naar de VS, die dan dezelfde rechten krijgen als iedere andere Amerikaan, alleen mogen zij niet stemmen. Dat mag pas bij volledige nationalisering.

De noodzakelijke investering hoeft niet per se in een woning of zakelijk bedrijf te worden gedaan. Die investering is mogelijk in nagenoeg elke bedrijfsvorm, dus ook een partnership, een joint venture of houdstermaatschappij. Wel moeten de kandidaten voor zo’n visum kunnen aantonen dat het kapitaal dat ze het land binnen brengen, oké is, dus op een eerlijke manier is verkregen. Dit moeten worden bewezen door belastingaangiften, bankafschriften en andere financiële documenten.

Sinds de introductie van het EB 5 Visa-programma zijn er op deze manier ongeveer 65.000 banen gecreëerd met een investering uit het buitenland van in totaal 3 miljard dollar. De afgelopen jaren is niet het totale aantal van deze 10.000 speciale visa uitgegeven, maar nu is er weer sprake van grote belangstelling. Zowel in 2012 als in 2013 werden alle 10.000 beschikbare visa uitgereikt.
De EB 5 Visa worden gebruikt voor het hele scala aan vastgoed, inclusief kantoren, hotels en gemengde ontwikkelingen. Er zijn al 200 Regionale Centra gerealiseerd – met toestemming van de regering in de eerder genoemde plattelandsgebieden – in Florida, Californië en Washington, waarin EB 5 Visa-investeerders kunnen deelnemen in speciale fondsen voor grotere vastgoedprojecten. Dat biedt de investeerders weer de mogelijkheid zich niet met de alledaagse werkzaamheden van de projecten te hoeven bezighouden. In ieder geval blijkt uit de nu beschikbare data dat het gelimiteerde toelatingsbeleid voor buitenlandse investeerders via het EB 5 Visa-programma, een succes kan worden genoemd.

Leu Ullman, president Vastgood Properties
Reacties naar lsu@vastgood.com

Reageer op dit artikel