blog

Het nieuws van Robert Kohsiek

Geen categorie

Het nieuws van Robert Kohsiek

Na mijn vorige bericht blijven de beleggingstransacties op de vastgoedmarkt aanhouden. Het lijkt wel de tijd omstreeks 2000, toen werkte ik bij DTZ Zadelhoff Research.

Voor gestructureerde marktinformatie typte ik met mijn collega’s braaf alle transacties uit de Vastgoedmarkt over in de database. Hoe beter de markt des te meer transacties en des te meer invoerwerk! Wij wisten dat andere researchafdelingen dit ook deden en verzuchtten dan ook vaak; waarom zo veel dubbel werk?

Deze week word ik dan eindelijk op mijn wenken bediend met een centraal vastgoedtransactieregister. Een database waaruit informatie kan worden gehaald voor taxaties maar juist ook als input voor voorspellingsmodellen.

Een ander bericht dat mij als sociaal geograaf opviel was dat de Noord/Zuidlijn niet wordt doorgetrokken naar Schiphol. Een gemiste kans. Infrastructuur is de drager en verbinder van stedelijk weefsel. In grote metropolen, zoals Hongkong, blijkt dit duidelijk. Daar worden nieuwe metrolijnen gebruikt voor stedenbouw, het vervoersbedrijf is zelfs een belangrijke projectontwikkelaar. De Noord/Zuidlijn heeft alles in zich om als drager te fungeren met aantakkingen vanuit Schiphol, Amstelveen en Amsterdam-Noord.

Wellicht toch nog eens onderzoek daarnaar laten verrichten mede gebaseerd op vastgoeddata uit wereldsteden?

Robert Kohsiek, directeur Wonam

>

Reageer op dit artikel