blog

Gábor Everraert: De crisis voorbij

Geen categorie

Gábor Everraert: De crisis voorbij

Begin mei ging bij mij thuis de vlag uit. Mijn huis werd verkocht na nog geen vijf weken in de verkoop. Ondanks alle berichtgeving over de moeilijke huizenmarkt mocht ik mijzelf gelukkig prijzen met ruim een dozijn bezichtigingen en meerdere koppels die een bod uitbrachten. De kopers zijn dolenthousiast en willen hier hun toekomst opbouwen. Ook over het financieel resultaat was ik tevreden, alhoewel dat ruim 15 procent verlies is.

Eenmaal bijgekomen van de eerste feestvreugde kreeg ik spoedig een minder positief bericht. De aangewezen taxateur had moeite om de taxatiewaarde verder te onderbouwen en bleef haken op een luttele 3.000 euro onder de koopsom. Een signaal dat niet per se een showstopper hoeft te zijn, tenzij je voor je hypotheek als starter volledig afhankelijk bent van de getaxeerde waarde. Mijn pech is kennelijk dat de markt zijn dieptepunt heeft bereikt, een huis in de straat onder de executiehamer is verkocht en de taxateur lokaal niet bekend is. Allemaal leuke feiten maar geen van alle door mij te beïnvloeden.

Deze gebeurtenis zette mij wel aan het denken. Kennelijk blokkeert de systematiek van taxeren ook de mogelijkheid van een (snelle) opwaartse trend, en wellicht herstel van de woningmarkt. Aangezien de taxatie vooral gebaseerd is op drie referentiewaarden uit het verleden kan mijn huis onmogelijk veel hoger getaxeerd worden. Pijnlijk en vreemd, want als koper en verkoper beiden met een goed gevoel een deal sluiten, is dit toch ook een marktwaarde? Met andere woorden, het is niet aantrekkelijk om als eerste na de crisis je pand te verkopen. Sterker nog, in deze denklijn is het effect van meer gedwongen verkopen dat de waarden van omliggende objecten ook lager wordt. Dat kan volgens mij niet de bedoeling zijn.

Gelukkig zie ik in mijn dagelijkse werk een veel positievere tendens. Door lagere boekwaarden zijn de laatste jaren juist kansen ontstaan. De afwaardering van een aantal kantoorpanden heeft ervoor gezorgd dat ze geschikt werden voor functiewijziging of revitalisering. En dit heeft in veel gevallen juist een positief effect op de waarde van de omgeving. Wat mij betreft mooie voorbeelden van hoe we niet meer spreken over een crisis, maar hoe we langzaamaan een nieuw evenwicht kunnen bereiken.  

Vandaag werd ik gebeld door mijn makelaar met het fijne bericht dat de koper toch een oplossing gevonden lijkt te hebben voor de financiering. Dat is uiteraard heel goed nieuws voor mij, maar ook voor de buurt. Per slot van rekening is door mijn verkoop straks de gemiddelde taxatiewaarde weer iets toegenomen. 

Gábor Everraert, projectmanager Transformatie bij Stadsontwikkeling gemeente Rotterdam.
Stem op Gábor Everraert. Ga hier naar het stemformulier.

Reageer op dit artikel