blog

Pieter Polman: Eindigende huurcontracten, ook in Nederland

Geen categorie

Pieter Polman: Eindigende huurcontracten, ook in Nederland

Laatst zag ik in een winkelcentrum opnieuw een versspeciaalzaak zitten naast een modewinkel. In mijn optiek een goed voorbeeld van dat we in Nederland nog veel kunnen winnen op het gebied van de branchering in onze winkelcentra.

Het wordt steeds belangrijker voor beleggers om goed te kijken naar de branchering in hun winkelcentra. De consument van vandaag wil alles kunnen vinden in een winkelcentrum en wel op een logische plek: verswinkels nabij de supermarkt, modewinkels geclusterd en goede horeca op een gezellig plein en niet een visboer naast een kledingzaak.

De beleggers hebben in het verleden (te) weinig aandacht besteed aan een goede branchering. Vaak werd de leeg komende winkel snel en gemakkelijk verhuurd aan de hoogste bieder. Daarnaast kan het zo zijn dat een retailer vijftien jaar geleden qua branchering wel goed was gepositioneerd, maar onvoldoende met zijn tijd is meegegaan. In die gevallen verdient het de voorkeur om de huurovereenkomst te beëindigen en de branchering van het winkelcentrum te optimaliseren.

Huurcontracten beëindigen door de verhuurder is door de Nederlandse wet- en regelgeving erg lastig. Het eindigende contract zou juist een stok achter de deur kunnen zijn om de branchering up to date te houden en aan te sluiten bij de actuele behoefte van de consument. Er is immers niemand die vijftien jaar vooruit kan kijken.

Door de eeuwigdurende contracten verliezen beleggers grip op hun winkelcentra, ontstaat er een suboptimale branchering in de winkelcentra en worden de betreffende winkelcentra onaantrekkelijk voor de consument. Waarop wachten we nog in Nederland: stop met die eeuwigdurende huurovereenkomst en spreek, net zoals is in het buitenland, eindigende huurovereenkomsten af!

Pieter Polman, manager Leasing, Wereldhave Management Nederland

Stem op Pieter Polman. Ga hier naar het stemformulier.

Reageer op dit artikel