blog

Het nieuws van Ruud de Wit

Geen categorie

Als consument – ik woon in de buurt – mocht ik deze week de opening van een AH XL in Kerkrade meebeleven. Ik heb er wel veertien jaar op moeten wachten. Albert Heyn kocht al in 2000 de beoogde locatie in een zijvleugel van het Parkstad Limburg Stadion – het stadion van Limburgs ‘trots’ Roda JC – om er een megasupermarkt van 4.000 m2 te vestigen.

De opening werd jarenlang vertraagd door hevige protesten van winkeliersverenigingen en ondernemers in de buurt, maar ook van omliggende gemeenten. Simpelveld en Heerlen bijvoorbeeld hebben zo hun eigen retail(vastgoed)belangen en -overwegingen. Alle procedures bij de Raad van State liepen op niets uit en is dus de 53ste AH XL in Nederland een feit.

Blijft wel de vraag wie er belang heeft bij deze megasupermarkt in een stadsregio, die al zo overbewinkeld is en veel leegstand kent. En met deze AH XL is het nog niet over. Want ook Kerkrade – met een nieuw Centrumplan – en Heerlen – in het Maankwartier – hebben hun zinnen gezet op grote nieuwe supermarkten.

De nieuwe AH XL is in ieder geval een troost voor het Parkstad Limburg Stadion, dat het afgelopen weekeinde de degradatie van Roda JC naar de Eerste Divisie moest ondergaan. Dus gratis parkeergelegenheid voor de bezoekers van AH XL in overvloed, ook als Roda JC volgend seizoen een thuiswedstrijd speelt.

Ruud de Wit, adviseur van Vastgoedmarkt

>

Reageer op dit artikel