blog

Het nieuws van Marien de Langen

Geen categorie

Het nieuws van Marien de Langen

De novelle van Blok komt eraan. Nog voor de zomer wordt hij behandeld in de Tweede Kamer. Cruciaal is de vraag hoe de scheiding tussen sociale en commerciële activiteiten, tussen DAEB en niet-DAEB in het jargon, precies vormgegeven zal worden.

Waarschijnlijk zal de minister voorstellen dat woningcorporaties alleen nog middeldure en dure huurwoningen mogen bouwen als marktpartijen dat op de desbetreffende locatie niet willen. In de denktrant van Blok is dat een logisch voorstel. Hij vindt dat de markt niet goed kan concurreren met corporaties, die genoegen nemen met relatief lage rendementen. In de praktijk lukt het ons echter nauwelijks om marktpartijen te vinden die durven investeren in de minder populaire gebieden in Amsterdam, in wijken waar mensen slechts een nipte voldoende geven voor hun leefomgeving.

Blok wil marktpartijen het eerste recht gunnen om woningen boven de sociale-huurgrens te bouwen. Laten we dan zien te voorkomen dat hier bureaucratische procedures voor worden vastgelegd die het bouwtempo verlagen. Ik nodig de markt uit (Bouwend Nederland, IVBN, Neprom) om samen met ons een geoliede machine te ontwerpen die bepaalt wie een bepaalde bouwopgave gaat realiseren. Ik vind dat we daar steeds met elkaar moeten zien uit te komen, zonder afhankelijk te zijn van de draaisnelheid van de ambtelijke molens. Wat vindt u hiervan? Mijn mailbox is geopend: mariendelangen@stadgenoot.nl

Marien de Langen, directeur Stadgenoot

>

Reageer op dit artikel