blog

Frank van der Sluys: Kies voor keuzes

Geen categorie

Frank van der Sluys: Kies voor keuzes

Ik laat mijn krant zakken en zie dat de bus bij de Neude stopt. Alweer een paar maanden reis ik met het openbaar vervoer naar mijn werk. Mijn werkgever geeft mij de mogelijkheid van een mobiliteitsregeling gebruik te maken. Hoewel ik er tegenop zag ‘mijn’ auto in te leveren, heb ik dat toch gedaan en valt het me allemaal mee.

Het geeft vooral een goed gevoel om te kunnen kiezen. In principe reis ik met de trein, maar mocht het handiger zijn, dan ga ik voor een poolauto. Een keuze kunnen maken heeft natuurlijk ook te maken met de plaatsen waar je woont en werkt. In mijn geval is het traject Utrecht – Zuidas heel goed te doen met het openbaar vervoer.

Organisaties spelen steeds meer in op de keuzes die werknemers kunnen maken en stellen daarmee de werknemers meer centraal. Mijn collega’s van Occupier Services adviseren organisaties hierover. Aan de hand van het personeelsbestand van een organisatie is goed in kaart te brengen welke locaties ideaal zijn voor hun werknemers. De locatiekeuze wordt doorslaggevender als je werknemers aan een organisatie wilt binden. De beroepsbevolking krimpt in Nederland en hoewel de werkloosheid nu nog hoog is, zal er de komende decennia een tekort zijn aan hoogopgeleid personeel. De organisatie die het beste kan inspelen op de keuzes van het talent van de toekomst, gaat ‘the war for talent’ winnen.

Wil de werknemer van de toekomst nog wel in een kantoor werken? Waarschijnlijk wel en waarschijnlijk niet. De ene dag is het nuttig om even naar kantoor te komen en dat probleem waar je tegenaan loopt ‘live’ te kunnen voorleggen aan die ervaren collega. De andere dag past het niet in je schema om naar kantoor te komen, want dan komt die privéafspraak in het gedrang.

Keuzes kunnen maken geldt ook voor de voorzieningen in de directe omgeving van je werkplek. Schijnt de zon? Dan is het wel lekker om even naar buiten te gaan en dan is het voorzieningenniveau in de directe omgeving van belang. Zelfs al maak je hiervan uiteindelijk nooit gebruik, toch geeft de aanwezigheid van deze voorzieningen het gevoel dat je hiervoor kunt kiezen en dat is al heel belangrijk. Dat geldt ook voor de binnenkant van een kantoor. De activiteitgerelateerde werkplek is in opmars. Zelf kiezen welke werkplek het beste past bij de activiteit die je gaat uitvoeren. Organisaties houden hiermee steeds vaker rekening. Kantoren met een groot vloeroppervlak zijn hierdoor steeds meer in trek.

Inmiddels stap ik de trein in. Ik zie mensen met tablets, oordopjes, smartphones, een krantje en een enkeling slaapt. Wel grappig, ik bevind me op één open vloer met veel kantoorgebruikers om mij heen, die een activiteit van hun keuze uitvoeren. Hoe anders was dat een paar maanden geleden. Ook toen bevond ik mij tussen kantoorgebruikers, maar dan op de snelweg. Ieder in hun eigen ‘hokje’, voerden we dezelfde activiteit uit. Ik vind een plek in de trein en kies ervoor deze blog af te schrijven.

Frank van der Sluys. hoofd Research DTZ Zadelhoff

Stem op Frank van der Sluys. Ga hier naar het stemformulier.

Reageer op dit artikel