blog

Frank van der Sluys: Ik kijk verwachtingsvol terug

Geen categorie

Frank van der Sluys: Ik kijk verwachtingsvol terug

Het is mei 2001, de exacte datum weet ik niet meer. Ik ben onderweg naar collegezaal A van het Ruppertgebouw. Ik studeer sociale geografie aan de Universiteit Utrecht en volg het bijvak commercieel vastgoed.

Het is de eerste keer dat vastgoed centraal staat. Het vak is best taai, de syllabus dik en wat mij betreft weinig tot de verbeelding sprekend. Eigenlijk had ik minder theorie verwacht, omdat vastgoed overal om ons heen te vinden is. Waarom zitten we dan steeds in dezelfde collegezaal?

Het college begint en er wordt een sheet op de overhead projector gelegd waarop het systeem van DiPasquale en Wheaton staat weergegeven. De ruimtemarkten, de beleggingsmarkten en de bouw- en ontwikkelmarkten zijn met elkaar verbonden. Op papier ziet dit er simpel uit, maar wat zou nu een goed voorbeeld uit de praktijk zijn? Helaas worden in dit college geen voorbeelden van ontwikkelingen, van gebruikers en beleggers gegeven. Ik blader nog eens door de syllabus, maar vind ook geen foto’s met voorbeelden.

Mijn aandacht verslapt, het college duurt lang. ‘..naast een tentamen moeten jullie ook een opdracht inleveren….’ Ik veer op en ben weer helemaal terug bij dit college. Een opdracht! Dat betekent dat we naar buiten mogen, kijken hoe het er in de praktijk aan toe gaat! ‘.. analyseer de West Edmonton Mall, het grootste winkelcentrum van de wereld…’ Edmonton? Dat ligt toch in Canada? 

Het is mei 2014, 15 mei om precies te zijn. Ik ben onderweg naar collegezaal A van het Ruppertgebouw. Ik geef straks college aan zestig studenten die het bijvak commercieel vastgoed volgen en denk terug aan mijn tijd als student. Destijds stoeide ik met de vraag hoe ik de theorie in de praktijk moest toepassen en nu word ik gevraagd om juist vanuit de praktijk de theorie te duiden. Vooraf heeft de hoogleraar mij uitgelegd hoe het programma van dit vak er uit ziet. Hij nodigt mensen die actief zijn in de vastgoedmarkt uit over hun ervaringen te vertellen. De opdracht gaat niet over Canada − de West Edmonton Mall is ook niet meer het grootste winkelcentrum ter wereld − maar over de Merwedekanaalzone in Utrecht. Wat goed!

De afgelopen jaren merkte ik al dat onze trainees hun analytisch vermogen goed kunnen toepassen in business cases. Zou dat door dit soort colleges komen? Bijna 10 jaar ben ik actief op de vastgoedmarkt. Het belangrijkste dat ik heb geleerd, is dat een vastgoedmarkt niet vanachter het bureau is te analyseren. Vastgoed moet je beleven, je moet het zien, misschien wel voelen. Praat met mensen die vastgoed gebruiken om in te wonen, te werken, te winkelen en leer van hun ervaringen. Kruip eens in de huid van een buitenlandse belegger en probeer Nederland door zijn ogen te bekijken. Dan is het systeem van DiPasquale en Wheaton goed te begrijpen. Zo bouw ik mijn college ook op. Vanuit eigen ervaring veel concrete voorbeelden geven met uitstapjes naar de theorie in de syllabus. Ik stap de collegezaal binnen, zie zestig studenten verwachtingsvol naar mij kijken en ik kijk verwachtingsvol terug.

Frank van der Sluys. hoofd Research DTZ Zadelhoff
Stem op Frank van der Sluys. Ga hier naar het stemformulier.

 

Reageer op dit artikel