blog

Het nieuws van Marien de Langen

Geen categorie

Het nieuws van Marien de Langen

Afgelopen vrijdag heeft minister Blok twee brieven naar de Tweede Kamer gestuurd. De ene brief ging over zijn inmiddels beruchte novelle die nu bij de Raad van State ligt. De andere ging over het vijfjarencontract dat er gaat komen.

Huurdersorganisaties en een deel van de oppositie reageren jammer genoeg afwijzend, maar Stadgenoot vindt het vijfjarencontract een uitkomst.

Een huurcontract is nu in principe voor altijd. Mede daardoor loopt in Amsterdam de wachttijd voor een sociale huurwoning steeds verder op, inmiddels tot meer dan acht jaar. Wie eenmaal zo’n woning heeft bemachtigd, blijft zitten waar hij zit en verroert zich niet. De woningmarkt is verstopt geraakt.

Als een deel van de woningvoorraad voor tijdelijke bewoning wordt bestemd, ontstaan er twee wachtrijen. De ene rij is de rij voor een permanente huurwoning. De andere is het snelloket, voor mensen die niet kunnen wachten. Voor hen is snelle beschikbaarheid belangrijker dan kwaliteit. Zij vertrouwen erop dat ze na verloop van tijd op eigen kracht, op de vrije markt hun weg kunnen vinden. Met het tijdelijke huurcontract kunnen corporaties wat Stadgenoot betreft precies doen wat ze horen te doen: het bieden van een steuntje in de rug zolang dat nodig is.

Met de novelle dreigen maatregelen waar we niet vrolijk van worden. Maar het vijfjarencontract brengt dynamiek op de woningmarkt en dat stemt hoopvol.

Marien de Langen, directeur Stadgenoot

>

Reageer op dit artikel