blog

Het nieuws van John van Haaren

Geen categorie

Het nieuws van John van Haaren

Mijn kinderen zitten op de middelbare school. Als ik ze vraag naar de betekenis van het woord ‘doorstart’ …kijken ze me vragend aan. ‘Pappa, iets start of iets eindigt…maar doorstarten kan niet’.

Iedere lezer begrijpt dat de werkelijkheid in de retailsector anders is. Polare, Siebel, Steppin’ Out, House of Shoes…de lijst wordt steeds langer.

De veronderstelde zekere cashflow van huurcontracten stopt dan plotseling. Wat volgt is een ‘heronderhandeling’ (net zo’n vreemd woord als ‘doorstart’). Waarin de kracht van het winkelgebied zich vertaalt naar de uiteindelijke uitkomst; sluiting filiaal, significant lagere huur, maar soms zelfs hogere huur. Het laatste doet zich vooral voor als de verhuurder het huurcontract zélf heeft opgezegd en zich daarmee vrij maakt om aan andere partijen te verhuren.

Iedere ‘doorstart’ heeft zijn uitleg en achtergrond. In de media gaat het vaak om een positieve uitleg, dat de winkels alsnog openblijven. Maar er is ook een negatieve uitleg. Winkelgebieden met oplopende leegstand die géén doorstart kunnen maken. Ik sluit me aan bij Inretail dat pleit voor een regierol voor gemeenten en provincie om dit samen met eigenaren en ondernemers aan te pakken. Op bepaalde locaties zijn er te veel winkelmeters. Maar ik kijk ook uit naar een ‘doorstart’ voor sommige potentieel sterke winkelgebieden. Oók voor mijn kinderen…want, zo merkte ik het afgelopen weekend in Utrecht, mijn jongste dochter wil maar wat graag naar Hollister en Pull & Bear.

John van Haaren, managing director Unibail-Rodamco Benelux

Reageer op dit artikel