blog

Gábor Everraert: Helder en richting

Geen categorie

Gábor Everraert: Helder en richting

Eind maart werd mijn nominatie voor de Yardi/Vastgoedmarkt Young Talent Award officieel bevestigd en dat was voor mij een verrassing. Genomineerd voor een award voor young professionals in het vastgoed, terwijl ik mezelf zie als young dienstverlenend ambtenaar die zich vooral inzet voor zijn stad, Rotterdam.

Mijn vriendin reageerde enthousiast op het nieuws, maar werd ook nieuwsgierig. Wat is een award voor vastgoed? Voor haar is het nog onduidelijk waarvoor vastgoed staat. Zelf staat ze met liefde voor de klas in een gebouw waar de kou haar in de nek slaat en op een zonnige dag de leerlingen al voor het middaguur loom in de stoelen hangen. Mijn uitleg dat de vastgoedsector goed onderdak moeten bieden aan functies, zoals wonen, werken, onderwijs et cetera levert maar één reactie op, ‘waarom zit ik dan in zo’n pand als er zo veel leeg staan’.

Dat is een reactie die ik vaker heb gehoord in de afgelopen vijf jaar dat ik in dit vak zit. De ondernemer in de straat, de bewoner, het gemeenteraadslid en ieder ander verbaast zich over leegstaande panden, en vragen aan de gemeente of die geen instrument heeft om de leegstand terug te dringen. Want zo wordt gezegd: ‘Die eigenaren laten het maar leeg staan.’ Een misschien wel typisch Nederlandse reactie, wanneer er een probleem ontstaat kijken we eerst naar de overheid voor een oplossing. En dat terwijl overheden door kennisachterstand en krimpende organisaties vaak vanaf een grotere afstand naar een probleem kijken en ook nog door een politieke bril.

Voor mij het signaal om me te verdiepen in de (publieke) rol die de gemeente op dit thema kan innemen. Duidelijk is dat marktpartijen vaak aangeven een overheid te willen die helder is en richting geeft. Helder zijn is misschien wel het gemakkelijkst. Mijn functie als ‘loket’ voor elke vraag over transformatie biedt ontwikkelaars en eigenaren snel een antwoord. Binnen de gemeente hebben wij hiervoor ook jargon, wij noemen dat faciliteren. Richting geven blijkt een stuk moeilijker. De conclusie dat we te veel meters hebben die niet onderscheidend zijn, wordt breed gedragen. Maar de voorraad verminderen waar functies zijn gewenst, stuit ook op weerstand. Een detailhandelsbeleid, hotelbeleid, kantorenbeleid, woonbeleid et cetera opstellen schuurt ook met de gedachte van de vrije markt, waarin de ondernemer het beste weet waarin hij/zij moet investeren.

De nieuwe rol van de gemeente is bescheidener dan sommigen hebben gehoopt, maar niettemin cruciaal. Samen met andere partijen (andere overheden en marktpartijen) moeten we de vertaalslag maken, zodat gewenste functies het betere huis vinden voor hun activiteit en we samen voorkomen dat er te veel meters ongebruikt raken of blijven. Ik denk dat mijn vriendin voorlopig nog in het karakteristieke pand zal lesgeven, want haar werkgever is helder. Het schoolbestuur geeft prioriteit aan goed onderwijs.

Gábor Everraert, projectmanager Transformatie bij Stadsontwikkeling gemeente Rotterdam.

Stem op Gábor Everraert. Ga hier naar het stemformulier.

Reageer op dit artikel