blog

Frank van der Sluys: Research is easy

Geen categorie

Frank van der Sluys: Research is easy

Vorige week bezocht ik een Europese DTZ Research conferentie in Londen. Collega’s uit veertien verschillende Europese landen met vergelijkbare functies kwamen bij elkaar om over het werk te praten. Gedurende het jaar is onderling veel contact, maar vaak gaat dat per mail of per telefoon en ken je alleen elkaars naam.

De eerste 10 minuten van zo’n conferentie geven een soort doorlopende aha-erlebnis. ‘Aha. Dus jij bent Delphine uit Parijs. Leuk om je persoonlijk te ontmoeten en bedankt voor je hulp bij de vergelijking van de hoogte van incentives in Parijs, Londen en Amsterdam.’ ‘Jij bent toch Karin Witalis uit Stockholm? Ik heb jouw sector study over de IT & gaming industry gelezen, daarover heb ik nog wat vragen.’ ‘Ja dat klopt, ik ben Frank…. Het was inderdaad een goed idee om gezamenlijk een kaart te maken over de logistieke markt in België en Nederland, dat moeten we snel weer doen Cedric.’

Na de informele contacten begint het formele gedeelte van de conferentie. Eerst een voorstelronde. Ik mag aftrappen en vertel dat ik sinds 2009 bij DTZ Zadelhoff werk. Het vertrekpunt van ons werk is onze database waarin alle transacties en beschikbare objecten sinds 1984 worden opgeslagen. ‘Sorry Frank to interrupt, but you said all market data. You mean all the DTZ data?’ ‘No I mean all data.’ Dus ook data van transacties waarbij we niet zijn betrokken. Het is in Nederland gemeengoed om transacties aan de vakmedia te melden en op het moment dat je informatie mist, dan bel je met je concullega die, mits het van de opdrachtgever mag, je graag helpt aan de gezochte informatie. ‘Wow, that is really transparent! So you are collecting all the data with the members of your team?’ No, we don’t know every corner on the street, but our colleagues in the field do. We werken namelijk in Nederland met ruim 400 mensen verspreid over dertien kantoren en dat maakt het mogelijk om alle locaties goed in beeld te krijgen. ‘The prime locations I presume?’ Yes, but also the non-prime locations. Vrijwel alle locaties in Nederland. Dit overzicht van de Nederlandse vastgoedmarkt is de basis voor ons werk. Uit de analyses van deze bron komen trends naar voren die wij koppelen aan de lokale ervaringen van onze vastgoedadviseurs. Op deze manier funderen wij ‘echte’ verhalen en de behoefte aan dergelijke genuanceerde analyses is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Een Spaanse collega stelt: ‘Met zo’n goede organisatie om je heen, is research easy.’ Zo is het en moet het ook zijn. Een wijs man (Albert Szent-Györgyi) zei ooit: ‘Research is to see what everybody else has seen, and to think what nobody else has thought.’

Frank van der Sluys. hoofd Research DTZ Zadelhoff

Stem op Frank van der Sluys. Ga hier naar het stemformulier.

Reageer op dit artikel