blog

Frank van der Sluys: Met blokken spelen

Geen categorie

Frank van der Sluys: Met blokken spelen

Mijn zoon is net twee geworden. Wat is het leven door zijn ogen bekijken leuk! Veel draait om de bal, om koekjes en vooral om blokken. ‘Bouwen, papa!’ Het liefst een paar uur achter elkaar. Markt-, locatie- en objectspecifieke keuzes worden binnen een paar tellen gemaakt. Ondoordachte keuzes? Dat lijkt zo, maar noem maar eens een kansrijkere plek dan die tussen de keuken en de woonkamer, ter hoogte van de deur naar de gang.

Deze T-splitsing is de perfecte locatie voor een toren in ons huis. Hier maak je de meeste kans op passanten en is de ontsluiting via de achterdeur en de voordeur optimaal. Dat zorgt voor een goede bereikbaarheid, want naast een trein, zie ik overal autootjes en parkeren lijkt geen probleem. Van leegstaand of concurrerend aanbod is geen sprake; het is de enige toren in ons huis. Functiemenging is wel aan de orde. Binnen korte afstand zie ik een boerderij die wordt gebruikt door indianen, een school waar opvallend veel dieren rondlopen en een pretpark met glijbaan. Een locatie met beleving dus en dat is heel belangrijk. Mensen willen graag wonen, werken en winkelen waar mensen zich met verschillende doeleinden begeven. Kortom, daar waar reuring is. Deze kansrijke locaties zijn toekomstbestendig.

Nadenken over het toekomstig nut van vastgoed in de huidige en eventuele andere functies komt steeds meer centraal te staan. Gebouwde huurcontracten zijn uit, slimme oplossingen voor het bestaande zijn in. De perceptie van de levensduur van vastgoed is veranderd en er is meer aandacht voor het onderhoud, beheer en de exploitatie van vastgoed. Dat merk ik ook bij onze opdrachtgevers. Zij beseffen steeds meer dat de mogelijkheid om een gebruiker te vinden per kantoor verschillend is. Anders dan een paar jaar geleden kan ik steeds vaker rekenen op begrip van de eigenaar als ik een kantoor als kansarm bestempel. Uiteraard nadat ik dit aannemelijk heb gemaakt met een gefundeerde en genuanceerde analyse.

Eind 2011 mocht ik meedenken over wat later de driedeling van de Nederlandse kantorenmarkt werd. Het doel was een tegengeluid bieden aan de ongenuanceerde negatieve berichtgeving over de Nederlandse kantorenmarkt. Natuurlijk waren er voorbeelden van kantoren die lang leeg stonden, maar om op basis van die voorbeelden de gehele kantorenmarkt over één kam te scheren, zonder daarbij ook naar de kansen te kijken, ging te ver. Aan de hand van markt-, locatie- en objectspecifieke kenmerken brachten we voor alle beschikbare kantoorruimte de mogelijkheden in kaart om een gebruiker te vinden. Dat zijn we daarna blijven doen.

Hoewel steeds een klein deel van het aanbod kansrijk blijkt te zijn, zorgt dit wel voor een groot deel van de opname. De markt is dus niet over één kam te scheren, er zijn duidelijk verschillen in kansen. De toekomstbestendigheid van ieder gebouw staat op zichzelf en dat geldt ook voor de toren in onze woonkamer. Deze staat op een kansrijke locatie, maar is geen lang leven beschoren. We verhuizen binnenkort.

Frank van der Sluys. hoofd Research DTZ Zadelhoff

Stem op Frank van der Sluys. Ga hier naar het stemformulier.

Reageer op dit artikel