blog

Het nieuws van Wendy Verschoor

Geen categorie

Het nieuws van Wendy Verschoor

We proberen vanuit allerlei invalshoeken te voorspellen hoe de markt zich gaat ontwikkelen. Wat zijn de gevolgen van economische ontwikkelingen, wat is de impact van regelgeving, maar ook hoe beïnvloeden fundamentele veranderingen in de maatschappij onze gebouwde omgeving?

Al geruime tijd worden de gemoederen van CFO’s bezig gehouden door de mogelijke impact van IFRS lease accounting. Deze regelgeving vereist het on-balance brengen van het gehuurde vastgoed. Lange tijd hebben we gedacht dat dit zou kunnen leiden tot het verkorten van huurcontracten om de volatiliteit in de balans te beperken. Het was dan ook interessant om te lezen in het onderzoek van de ASRE, dat de wens van meer flexibiliteit van kantoorgebruikers en hun sterke onderhandelingspositie in het huidige tijdsgewricht niet hebben geleid tot significant kortere overeengekomen huurtermijnen. Dit roept de vraag op wat dit gaat betekenen voor de impact van lease accounting.

Het lijkt erop dat de huurder toch grilliger en onvoorspelbaarder is dan we dachten. Andere factoren lijken een belangrijkere rol te spelen dan initieel gedacht. Dit onderzoek had als scope alleen kantoorgebruikers, de vraag die nu opdoemt is of een vergelijkbare trend voor winkels en andere commercieel vastgoed kan worden verwacht.

Wendy Verschoor MRICS, director Real Estate Advisory PwC

>

Reageer op dit artikel