blog

Het nieuws van Wendy Verschoor

Geen categorie

Het nieuws van Wendy Verschoor

Deze week draaiden veel berichten om de waarde van vastgoed. Zo zagen we twee grote transacties in de winkelsector van Corio en Vastned, waarin objecten met een flinke discount van de hand werden gedaan. Maar ook het bericht dat de commerciële vastgoedleningenportefeuille van ING weinig negatieve verrassingen bevat in de ogen van De Nederlandsche Bank ging over de waarde van het onderpand.

In een tijd waarin de (kwaliteit van de) taxateur onder het vergrootglas ligt, zijn er positieve en negatieve uitschieters waardoor taxeren er niet gemakkelijker op wordt. Strategische keuzes van fondsmanagers hebben de afgelopen weken een flinke invloed gehad op de diverse transacties. Hoe om te gaan met deze transacties vanuit het perspectief van referenties? Hieruit blijkt eens te meer dat taxeren niet een kwestie is van een transactiedatabase en een model. Weinig taxateurs hadden deze transactieprijzen op basis van referenties en een model goed kunnen inschatten.

Ook werd benadrukt dat waarde niet noodzakelijkerwijs hetzelfde is als prijs; dit wordt door menigeen nog wel eens met elkaar verward. Meer uniformiteit in het begrippenkader kan geen kwaad. Gelukkig wordt daaraan op dit moment hard gewerkt; snel een consensus bereiken is echter wel geboden. Tools kunnen helpen, meer inzicht in onderliggende transactiegegevens ook. Maar het is uiteindelijk de taxateur ‘qui fait la musique’.

Wendy Verschoor MRICS, director Real Estate Advisory PwC

> Vastned verkoopt Spaanse winkelcentra voor 160 miljoen

Reageer op dit artikel