blog

Het nieuws van Ilse Kaandorp

Geen categorie

Het nieuws van Ilse Kaandorp

Loont groen investeren in kantoren? Dat vroeg Luc Baas, winnaar van de IVBN Scriptieprijs, zich af. In zijn studie The incorporation of sustainability into the real estate investment portfolio onderzocht hij of er een verband is tussen de duurzaamheid van kantoren en de hoogte van de huur.

Dat verband blijkt er te zijn, maar is relatief. De kosten van een kantoorgebonden organisatie bestaan voor 80 procent uit loonkosten, 19 procent uit automatiserings- en overige kosten en 1 procent uit energiekosten.

Maar er is meer dan alleen het verschil in euro’s.

Vorige week woonde ik het Nieuwjaarsevent bij van MVO Nederland waar Koning Willem-Alexander Ambitie 2020 lanceerde. Bij dit platform kunnen bedrijven hun duurzame ambities kenbaar maken. Nederland moet op de kaart worden gezet als wereldvoorbeeld van een circulaire en inclusieve economie waarin grondstoffen niet verloren gaan en winst wordt geboekt op verschillende vlakken.

Hoe zetten wij die transitie in het vastgoed in gang?

Een goed initiatief om invulling te geven aan duurzame ambities vind ik de Greenlease Menukaart en het Greenlease Dashboard. De Greenlease is een oplossing voor de split-incentive en een prestatiecontract waarmee investeringen in duurzaamheid gezamenlijk worden terugverdiend.

Volgens mij gaat het niet alleen om de hoogte van de energierekening maar om onze wereld van vandaag én morgen.

Ilse Kaandorp, directeur VGM NL

> Luc Baas wint IVBN-scriptieprijs 2014

Reageer op dit artikel