blog

Veroordeling Hooijmaijers ook relevant voor vastgoedsector

Geen categorie

De veroordeling van de voormalige VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers tot drie jaar gevangenisstraf voor omkoping, witwassen, valsheid in geschrifte en het aannemen van smeergeld is ook een nieuwe klap in het gezicht van de vastgoedsector. Niet zozeer omdat Hooijmaijers zo veel heeft betekend voor onze sector, maar omdat er opnieuw marktpartijen in verband zijn gebracht met de praktijken waarvoor hij is veroordeeld.

Ballast Nedam heeft vooruitlopend op de veroordeling van Hooijmaijers al in een eerder stadium een schikking getroffen met het OM en zette ook zijn directeur vastgoed Ruud Jacobs vanwege diens betrokkenheid bij de als omkoping aangemerkte betalingen aan Hooijmaijers aan de kant. Maar onder meer Luigi Prins van Corbraspen moet serieus rekening houden met verdere stappen van het OM, nu Hooijmaijers ook daadwerkelijk is veroordeeld. In totaal worden er in de dossiers van de zaak-Hooijmaijers 22 verdachte personen aangemerkt en zestien bedrijven, voor het overgrote deel met een vastgoedsignatuur.

Na de voor het OM succesvol verlopen vervolging in de Klimop-affaire – waarbij het alleen maar om marktpersonen en -partijen ging – is er nu voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis ook nadrukkelijk een politicus veroordeeld vanwege als crimineel aangeduide en aan vastgoed gerelateerde praktijken. Dat belooft weinig goeds voor die andere VVD-politicus Jos van Rey uit Roermond, hoewel de verdenkingen tegen hem wezenlijk anders liggen. Is er bij Hooijmaijers sprake van aantoonbaar persoonlijk financieel gewin, in het geval van Van Rey moet dat financieel gewin vooral worden gezocht bij zijn vriend en ontwikkelaar Piet van Pol. Toch is er ook een belangrijke overeenkomst: beide VVD-politici profileerden zich als ondernemende politici die met hun, nu als laakbaar aangeduide, optreden ook openlijk de publiciteit zochten en daarbij claimden alleen maar te handelen voor het algemene publieke belang. In het geval van Hooijmaijers is dat door de rechtbank in Haarlem naar de prullenbak verwezen, dus dat belooft weinig goeds voor Van Rey, ook al blijft Hooijmaijers na zijn veroordeling volhouden dat het om een gerechtelijke dwaling gaat die in hoger beroep zal worden rechtgezet.

Er is nog een andere overeenkomst: beide (ex-?) politici hebben zich recent op het standpunt gesteld dat niet bij hún handelen vraagtekens moeten worden geplaatst, maar bij het optreden van het OM. Ze wijzen in de richting van een politieke afrekening. De manier waarop de rechtbank in Haarlem de strafmaat tegen Hooijmaijers heeft gemotiveerd, laat zien dat dat argument geen steek houdt. Van Rey zal overigens nog wel enige tijd moeten wachten tot hijzelf in staat is de rechtbank van zijn gelijk te overtuigen. De zaak tegen Hooijmaijers kostte drie jaar onderzoek en bij Van Rey is het OM ‘slechts’ anderhalf jaar bezig de verdenkingen tegen hem en Van Pol hard te maken.

Duidelijk is verder dat de zaak-Hooijmaijers opnieuw geen propaganda betekent voor het imago van de vastgoedsector. Ik vind het daarom opvallend dat de Neprom zich in deze zaak nog niet heeft laten horen. Volgens mij is Ballast Nedam lid van de Neprom, net zoals MAB Development dat nog altijd een outlet centre wil realiseren op het in de zaak tegen Hooijmaijers genoemde project in Halfweg van Luigi Prins.
En er is nog iets wat me in de zaak Hooijmaaijers opvalt. De voormalige VVD-gedeputeerde van Noord-Holland kon met zijn nu veroordeelde praktijken vrijwel ongehinderd zijn gang gaan, zonder dat het bestuurlijk apparaat van de provincie hem ter verantwoording riep. De provincie Noord-Holland heeft nu weliswaar besloten een nader onderzoek in te stellen naar de manier waarop ook zij door Hooijmaijers zou zijn benadeeld, maar ik lees niets over een mea culpa van de kant van de provincie of zijn partij de VVD hoe zij het zelf zover hebben laten komen.
Maar dat kennen we al uit eerdere vastgoedfraudezaken, waarbij de toezichthouders en bestuurders – onder wie die zaken plaatsvonden – hun handen in onschuld wasten.

Ruud de Wit, adviseur Vastgoedmarkt
Ruuddewit@hetnet.nl

Reageer op dit artikel