blog

Het nieuws van Marien de Langen

Geen categorie

Het nieuws van Marien de Langen

Enkele weken geleden portretteerde Het Parool een aantal makelaars uit Amsterdam. Ze stonden op de voorpagina, breed lachend, met de duimen omhoog.

Teneur van het verhaal: de woningverkoop trekt aan, de prijzen stijgen, de woningcrisis is voorbij. Ook minister Blok was tevreden: ‘De cijfers van de NVM laten zien dat het vertrouwen in de woningmarkt terugkomt.’ Banken ventileren al langer deze optimistische geluiden.

Het is verdacht als partijen die daarbij belang hebben, rondtoeteren dat het goed gaat. Maar onverdachte partijen signaleren dezelfde trend. Standard & Poor’s schrijft in zijn kwartaalbericht dat aan de prijsdalingen op de Nederlandse woningmarkt dit jaar een einde komt. Het herstel blijft beperkt, maar in 2015 wordt een groei verwacht van wel 2 procent.

In Amsterdam merken we het ook. De verkoop van corporatiewoningen stijgt. Dat levert inkomsten op, maar misschien nog wel belangrijker: het zijn woningen in het laagste prijssegment, waarmee we starters op de woningmarkt bedienen. Gezamenlijk verkochten we vorig jaar 1.932 voormalige huurwoningen in Amsterdam, 6 procent meer dan een jaar eerder. Het nadert het volume van voor de bankencrisis.

Ook corporaties hebben belang bij een optimistische markt. Die creëren we zelf door dit soort cijfers te publiceren. Ik doe voorzichtig één duim omhoog.

Marien de Langen, bestuursvoorzitter Stadgenoot en voorzitter De Vernieuwde Stad

> S&P: woningprijzen stijgen 2 procent in 2015

Reageer op dit artikel