blog

Het nieuws van Brigit Gerritse

Geen categorie

Het nieuws van Brigit Gerritse

En weer dreigen twee bekende winkelketens uit het straatbeeld te verdwijnen. Siebel en Polare (Selexyz en De Slegte) sluiten voorlopig hun deuren ‘om hun voortbestaan veilig te stellen’.

De wereld om ons heen verandert snel. Dit geldt voor technologische ontwikkelingen. maar nu ook voor ons straatbeeld. Jarenlang was de grootste klacht van de consument dat alle straten zo op elkaar lijken doordat overal dezelfde winkelketens zijn gevestigd. Die klacht lijkt nu een luxeprobleem te worden.

Vergrijzing, krimp, crisis en webwinkels. Is de winkel ten dode opgeschreven? Ik geloof daar niets van. Maar we moeten ook niet krampachtig proberen vast te houden aan hoe het was. De gebouwde omgeving zal zich moeten aanpassen aan de wensen van de toekomstige, mondige en kritische generatie consumenten die zich bewegen tussen virtuele en fysieke aankoopkanalen. Er moeten keuzes worden gemaakt. Niet alle bestaande winkelgebieden zullen kunnen worden gered. In theorie zullen de meeste mensen het hierover wel met mij eens zijn. Maar in de praktijk is het pijnlijk. Want als het over winkels gaat, spreek je over hardwerkende ondernemers, dorpskernen, verbondenheid en leefbaarheid. Winkels zijn er niet alleen voor de consument. Winkels zijn er voor de burgers. En daarom raakt het onderwerp ons ook zo. Retail leeft!

Brigit Gerritse, directeur NRW

>

Reageer op dit artikel