blog

Dick Regenboog, een inspirerende en bevlogen vastgoedman

Geen categorie

Een paar weken voor zijn veel te vroege dood op woensdag 30 oktober, hoorde ik dat Dick Regenboog (72) ernstig ziek was en niet lang meer te leven had. Ik legde op dat moment net de laatste hand aan het boek 40 jaar Vastgoedmarkt, dat op 10 december verschijnt. In dat boek heb ik ook veertig – nog levende – vastgoedcoryfeeën, nestors en inspirerende professionals opgenomen en een van die veertig is Dick Regenboog.

Het ging even door me heen: als Dick overlijdt voordat het boek naar de drukker gaat, moet ik hem ‘vervangen’. Nee dus, Dick Regenboog is een van de belangrijkste vastgoedmannen van de afgelopen veertig jaar geweest en verdient zijn plek op het erelijstje dat ik namens Vastgoedmarkt heb opgesteld.

Toen ik Dick Regenboog voor het eerst ontmoette, was hij nog directeur van Kolpron, dat later is opgegaan in Ecorys. Ons gesprek ging al snel over de herontwikkeling van het Sphinx–terrein in Maastricht, nu bekend als Céramique. Ik woon zelf in Trintelen – een gehucht in het Limburgse Heuvelland, iets onder Heerlen – en nog wel in het voormalige huis van Jan-Willem Goslings, die zijn baas was bij ABP. Dat schept toch een band.

Dick had niets met Goslings, maar alles met Céramique. In dat project had het ABP dankzij hem de lead genomen om er een unieke, moderne en multifunctionele stadswijk van te maken. Als directeur Woningbeleggingen was hij een van de initiatiefnemers van de herontwikkeling van het voormalige complex van de aardewerkfabrikant en terugkijkend kun je stellen dat Céramique nooit was gerealiseerd als hij – samen met een klein groepje medestanders – dit project niet had gedragen en doorgedrukt.

Achteraf kun je je afvragen hoe succesvol Céramique is geworden. Het is een prachtige wijk, met baanbrekende architectuur maar de wijk heeft ook iets steriels. De retail- en kantoorelementen zijn nooit echt van de grond gekomen. Toch zullen er maar weinig betwisten dat Céramique een van de meest geslaagde herontwikkelingen van een voormalig industrieterrein in ons land is geworden. ABP heeft er dankzij de visie, energie en inspiratie van Regenboog ook nog winst op gemaakt. Céramique was ‘zijn kind’, zoals hij me eens toevertrouwde.

Hoewel Dick Regenboog oog had voor de hele vastgoedketen, was hij toch in de allereerste plaats ontwikkelaar. Hij begon zijn loopbaan in 1968 als onderzoeker bij Empeo, de ontwikkelingsdochter van Bredero en werkte daarna zowel bij Johan Matser Projectontwikkeling (nu Synchroon) als bij Amstelland Vastgoed om in 1985 de overstap te maken naar ABP. Daar was hij overigens maar vier jaar werkzaam, onder meer vanwege zijn moeizame relatie met Goslings.

Zijn brede, academische en wiskundige belangstelling voor het vastgoed (Regenboog studeerde wis- en natuurkunde) deed hem mede in 1989 de overstap maken naar het onderzoeksbureau Kolpron dat later met het Nederlandse Economisch Instituut NEI opging in Ecorys, maar in 2001 verwisselde hij het directeurschap in Rotterdam toch nog een keer in voor de frontline om woningen te ontwikkelen, vooral op het snijvlak van de sociale en de geliberaliseerde sector. Hij werd directeur van Stichting Latei Projektontwikkeling waar hij in 1991 al was betrokken bij de oprichting, en later ook nog even van de ontwikkelingsdochter van woningcorporatie De Alliantie.

Hoewel hij in 2007 al de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt, keerde hij in dat jaar toch weer terug naar Ecorys – inmiddels Ecorys genoemd – en bleef als partner aan de vastgoedafdeling verbonden. Daarnaast bekleedde hij talrijke nevenfuncties. Hij stond ook mede aan de basis van de definitieve planvorming voor de ondertunneling van de A-2 in Maastricht.

Niet alleen zijn indrukwekkende loopbaan getuigt van het belang van Dick Regenboog voor de vastgoedsector, maar ook van zijn betrokkenheid bij de oprichting van Neprom – waarvoor hij jarenlang in het bestuur zat – en bij de oprichting van de SVB, de latere Amsterdam School of Real Estate. Ook stond hij aan de wieg van de Novam, de Nederlandse opleiding voor Vastgoedmanagement. Hij maakte verder deel uit van Signatuur, de organisatie van zeven gepensioneerde en prominente vastgoedmannen, die pro deo bedrijven en vooral overheden adviseren over maatschappelijk vastgoedvraagstukken.

Ik denk aan hem terug als een bevlogen vastgoedman die visie en daadkracht, ondernemerschap en geloof in de publieke zaak verenigde met integriteit en professionaliteit. En boven alles was het een prettig mens, voor sommigen misschien iets uit de hoogte, maar dat was slechts schijn. Ik heb hem alleen maar gekend als een uiterst vriendelijke en betrokken persoonlijkheid. De vastgoedsector gaat Dick Regenboog missen. Ik hoop dat iemand in Maastricht op het idee komt om ergens een plaquette ter nagedachtenis aan hem zal aanbrengen op een van de zo kenmerkende rode bakstenen muren van Céramique.

Ruud de Wit, adviseur Vastgoedmarkt
ruuddewit@hetnet.nl

Reageer op dit artikel