blog

Het nieuws van Bart Kuil

Geen categorie

Het nieuws van Bart Kuil

Een klein bericht, met mogelijk ingrijpende gevolgen: minister Blok meldt dat bouwers verantwoordelijk worden voor de kwaliteit die ze leveren. Op zich niks mis mee, maar het venijn zit in de staart.

Vanaf 2018 (en om precies te zijn al vanaf 2015 in een overgangsregeling) spelen gemeenten geen rol meer bij het toetsen van een bouwplan aan het bouwbesluit. Ook houden ze dan geen toezicht meer op de kwaliteit van de bouw. Dit moet leiden tot een versterking van de positie van de consument, tot minder regeldruk en daarmee tot een besparing van 300 miljoen voor het bedrijfsleven, aldus minister Blok.

Is dit een verstandig beleid? De ingestorte balkons in Maastricht, de probleemgarage van Bos en Lommer, de instabiele woontoren in het Stadshart Almere, het ingestorte dak van de Grolsch-veste; het zijn praktijkvoorbeelden dat het toezicht eerder aangescherpt dan afgezwakt moet worden. Een mooie besparing zal de minister hebben gedacht: iedere gemeente kan nu zijn afdeling Bouw en Woningtoezicht opheffen.

Hoe de consument hiervan beter wordt, is niet duidelijk, want juist een dreigende bouwstop van een bouwinspecteur blijkt in de praktijk disciplinerend te werken. Zonder goed alternatief moeten wij misschien ook gaan vrezen voor rampen als in Letland en Bangladesh.

Bart Kuil

Voorzitter bestuur Nederlandse Raad voor Winkelcentra

> Aannemer zelf verantwoordelijk voor kwaliteit

Reageer op dit artikel