blog

Nu het tekort aan studentenwoningen aanpakken

Geen categorie

Tijdens de Provada organiseerde Vastgoedmarkt – samen met Cobouw en de Architect – op het Transformatieplein een Studentenhuisvestingdag. Met onder meer een rondetafelgesprek over ‘Waarom nu investeren in studentenwoningen?’. Ook werden er projecten voor nieuwe studentenhuisvesting gepresenteerd.

Gespreksleider Frank Uffen overhandigde me een duidelijk rapport uit 2012, The class of 2020, dat illustreert dat de studentenhuisvesting inderdaad ‘een jonge dynamische markt is met ruimte voor nieuwe spelers, innovatie en groei’, zoals hij dat in de editorial omschrijft. In de VS bestaan er al jarenlang Reit’s met studentenhuisvesting en ook in het Verenigd Koninkrijk is deze tak van huisvesting als vastgoedniche een geaccepteerde markt. In Nederland echter is de markt decennia lang een segment geweest, waar vrijwel iedereen omheen liep. In feite is de doorbraak pas gekomen door de enorme leegstand in het commercieel vastgoed, waardoor velen zich de vraag gingen stellen of de leegstaande kantoorkolossen niet de functie van studentenhuisvesting konden krijgen. Inmiddels zijn een aantal corporaties en private ontwikkelaars en beleggers in dit segment actief en zelfs de institutionele aanbieder van vastgoedfondsen Bouwfonds REIM heeft de niche ontdekt.

Tijdens de Provada werd ook bekendgemaakt dat een studentenkamer in of rondom Amsterdam bijna 500 euro per maand kost. Daarvoor heeft een bewoner gemiddeld 15 m2 aan woonruimte Hij betaalt dus per vierkante meter 36 euro per maand. ‘Wie goedkoop wil wonen, moet naar studentensteden als Tilburg, Enschede en Groningen. Daar betaal je maar een goede 20 euro per m2 studentenkamer, oftewel 45 procent minder dan in de hoofdstad.’ In het eerder aangehaalde rapport The Class of 2020 staan dezelfde cijfers.

Toch blijf ik dat bedrag hoog vinden. 500 Euro per maand ligt bijvoorbeeld op het gemiddelde van een sociale woning (maximum 680 euro), en die zijn toch vaak minimaal 50 m2. Een vierkante meterprijs van 36 euro exporteren naar pakweg een woning van 120 m2 in de vrije sector, zou uitkomen op de belachelijke huurprijs van bijna 4.500 euro per maand. Studenten die in aanmerking komen voor een optimale financiering (basisbeurs, aanvullende beurs, lenen en collegegeldkrediet) en uitwonend zijn, ontvangen maximaal 966 euro per maand. En we weten sinds kort dat dit systeem zijn langste tijd heeft gehad. Dus bij een maandhuur van 500 euro hou je als student slechts zo’n 300 euro per maand over voor alle andere uitgaven. Wel moet worden opgemerkt, dat studenten van 23 jaar en ouder wel weer in aanmerking komen voor een huurtoeslag als ze een ‘officiële’ woning huren.

In de Volkskrant van 8 juni trof ik een advertentie aan over Campus Diemen Zuid, een initiatief van Snippe Projecten. Deze campus in ontwikkeling rond het getransformeerde kantoorgebouw Diemenvijver levert straks een kleine 1.000 studentenappartementen op, die minimaal 490 euro per maand moeten gaan kosten, maar dan exclusief de servicekosten. Dat zijn dus huurappartementen van ongeveer 27 m2, met eigen badkamer en keuken.

Ik ga ervan uit dat dit initiatief van een commerciële projectontwikkelaar in een behoefte voorziet, maar dan voor een kleine elitegroep (met ouders die dat kunnen opbrengen) of met studenten die veel bijverdienen. Ik neem aan, dat deze appartementen ook aantrekkelijk zijn voor buitenlandse studenten, die er immers van uitgaan dat ze in een stad als Amsterdam toch algauw 1.500 euro aan levensonderhoud per maand kwijt zijn.

Ik ben beslist een voorstander van dit project van Snippe Projecten, maar denk dat de kamernood bij de minder kapitaalkrachtige jongeren onverminderd groot blijft. Voor hen geldt eerder een bedrag van ongeveer 350 euro (inclusief servicekosten). Dat beschouw ik ook als een concrete taak voor de woningcorporaties, zoals we dat zien bij Duwo, een sociale huisvester die nu al 25.000 studentenwoningen in portefeuille heeft. Ik hoop dat overheden en corporaties voortgaan op de ingeslagen weg en gezamenlijk ervoor zorgen dat het geschatte tekort van 16.000 betaalbare studenten- en jongeren woningen binnen de kortste tijd is opgelost. Nu is daar de tijd en de gelegenheid voor.

Deze column van Ruud de Wit verscheen eerder in Vastgoedmarkt juni/juli 2013.

Reageer op dit artikel