blog

Het nieuws van Marien de Langen

Geen categorie

Het nieuws van Marien de Langen

De Tweede Kamer ging akkoord met het Kabinetsplan om de inkomensgrens voor een sociale huurwoning te verhogen van 34.000 naar 38.000 euro per jaar. Er wordt onderzocht of dat zelfs 43.000 euro kan worden. Is dat goed of slecht nieuws?

Corporaties moet de zwakkeren in de samenleving huisvesten. Zij richten zich daarom in de eerste plaats op de laagste inkomens (tot 34.000 euro). Maar in de populaire woongebieden redden ook huishoudens het niet die daar net boven zitten. Die kunnen niet terecht in een sociale huurwoning en verdienen te weinig voor de vrije sector.

Ophoging van de inkomensgrens lijkt een goede stap, maar zal de druk op de sociale huurvoorraad verhogen. De wachttijden zullen daardoor verder oplopen. In Amsterdam is de wachttijd voor een doorsnee woning in een doorsnee wijk nu al ruim acht jaar. De oplossing? Een sociale huurwoning kost nu hooguit 681 euro per maand. Een woning die volgens het puntensysteem daar bovenuit komt, valt in de vrije sector. Het zou helpen de grens van de vrije sector op te hogen tot 750 of 800 euro. Dat geeft corporaties niet alleen meer klanten, maar ook meer mogelijkheden. Als je meer soep wilt hebben, moet je er niet alleen meer water bij gooien, maar ook een mergpijp of bouillonblokje toevoegen.

Marien de Langen
bestuursvoorzitter Stadgenoot en voorzitter De Vernieuwde Stad

Lees hier het artikel Kamer eens met verhoging sociale huurgrens

Reageer op dit artikel