blog

Het nieuws van Wendy Verschoor

Geen categorie

Het nieuws van Wendy Verschoor

Het dossier woningcorporaties – vooral de governance en het toezicht – blijft deze dagen een regelmatig terugkerend onderwerp in de media. Zo hebben we deze week kunnen lezen dat het financiële toezicht op woningcorporaties wordt ondergebracht bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en dat er vijftien aanbevelingen aan minister Blok zijn aangereikt om het interne toezicht bij woningcorporaties te verbeteren.

Wel nivelleren, maar niet uniformeren: waarom vindt er in Nederland niet meer uniformering plaats? Professionele vastgoedbeleggers hebben sinds 22 juli te maken met een hoge mate van toezicht door de AFM en DNB door de AIFMD. Ook taxateurs hebben te maken met verscherpt toezicht door de AFM en DNB en een nieuwe set regels van het Platform Taxateurs en Accountants (PTA). Aanbevelingen als een register, verplichte permanente educatie en meer zelfevaluaties, zoals in het rapport van Jaap Winter gedaan, zijn inmiddels dagelijkse kost in de commerciële vastgoedpraktijk.

Wat maakt de woningcorporatie zo anders, dat zij niet worden onderworpen aan een vergelijkbare set met regels en toezicht? Ook woningcorporaties zijn immers beleggers: vergelijkbare uitdagingen, andere rendementsdoelstelling. Het zou in ieder geval het probleem oplossen van het scheiden van toezicht en beleid.

Wendy B. Verschoor MRICS, director Real Estate Advisory PwC en voorzitter bestuur RICS Nederland

Lees hier het artikel

Reageer op dit artikel