blog

Het nieuws van Kees van Harten

Geen categorie

Het nieuws van Kees van Harten

De nieuwe regelgeving voor de verkoop van corporatiewoningen die donderdag in conceptvorm openbaar is gemaakt betekent ‘een doorbraak’ voor corporaties en daarmee voor de woningmarkt. Dat stelt Kees van Harten, directeur Capital Value.

Door een versoepeling van de regels voor een eventuele verkoop van geliberaliseerd en te liberaliseren corporatiebezit, kunnen corporaties woningen complexgewijs verkopen aan beleggers. Dat maakt geld vrij voor noodzakelijke nieuwe investeringen, aldus Van Harten.

De woningbeleggingsadviseur reageert hiermee op de plannen van minister Blok van Wonen. Corporaties bezitten in totaal 78 procent van de huurwoningen op de Nederlandse markt. Uit onderzoek van Capital Value blijkt dat 56 procent van hen complexgewijs huurwoningen wil gaan verkopen. Waarschijnlijk neemt dit percentage verder toe als corporaties zo middelen kunnen vrijmaken voor nieuwe investeringen.

Capital Value presenteerde in februari van dit jaar een onderzoek waaruit bleek dat beleggers in 2013 ongeveer 2 miljard euro beschikbaar hebben voor de aankoop van huurwoningen. Van Harten: ‘De versoepeling is echt een doorbraak voor de woningbeleggingsmarkt. Essentieel is dat er in de concepttekst nu een koppeling wordt gemaakt met de actuele waarde, waardoor corporaties op marktconforme wijze complexgewijs kunnen verkopen. Een goede selectie van te verkopen complexen is daarbij onontbeerlijk. Wij adviseren corporaties wel gedoseerd te verkopen om de markt niet te verstoren.’

Lees hier het artikel Kabinet versoepelt verkoop corporatiewoningen

Reageer op dit artikel