blog

Nieuwsstelling: Komst Nationale Hypotheekinstelling (NHI) geen goed idee

Geen categorie

Nieuwsstelling: Komst Nationale Hypotheekinstelling (NHI)  geen goed idee

Belangenclubs van vastgoedbeleggers en –ontwikkelaars juichen de komst van een Nationale Hypotheekinstelling (NHI) toe, aangekondigd in de rijksbegroting. Dit instituut van (buitenlandse) institutionele beleggers als pensioenfondsen, moet met overheidsgarantie hypotheken opkopen van banken en als obligaties doorverkopen, een markt van 50 miljard euro. De Algemene Rekenkamer heeft berekend dat garanties door de overheid sinds het begin van de crisis in 2008 zijn verdubbeld tot 456 miljard euro. Ook het NHI wentelt het risico af op belastingbetalers en geeft de overheid een veel te grote rol in het functioneren van de markt. Dat is gevaarlijk en past niet in een markteconomie. Daarom is het NHI helemaal geen goed idee. (on)eens?

 

 

 Powered by

Reageer op dit artikel