blog

Sabine Bentvelzen: Wie achterom kijkt, draait zijn rug naar de toekomst

Geen categorie

Sabine Bentvelzen: Wie achterom kijkt, draait zijn rug naar de toekomst

De afgelopen 10 weken heb ik mogen behoren tot de ‘kanshebbers’ voor de Young Talent Award 2013. Voor mij hét moment om de vastgoedmarkt eens extra onder de loep te nemen, met als doel om middels een ‘roadshow’ langs inspirerende vastgoedpersoonlijkheden te ontdekken wat de toekomst de sector te bieden heeft.

Diagnose vastgoedmarkt
In mijn eerste blog vroeg ik mij hardop af of de vastgoedmarkt kampt met een collectieve burn-out. Een diagnose die zich uit in symptomen als ‘verlies van zelfvertrouwen’, ‘het heden wordt als moeilijk, ingewikkeld en onbereikbaar ervaren’ en ‘de toekomst ziet er hopeloos uit’. Deze vraag hield mij al geruime tijd bezig gezien de uitgebreide negatieve berichtgeving over de sector. Gelukkig kan ik na afloop van de ‘roadshow’ stellen dat dit ‘collectief’ niet het geval is.

Wel concludeer ik dat de vastgoedmarkt gedomineerd wordt door twee kampen. Enerzijds een groep professionals die stug vasthouden aan traditionele denkpatronen en zodoende, handelend vanuit een productieoriëntatie, gefocust zijn op een aanbodgerichte markt. Pal tegenover deze ‘traditionele profs’ profileren zich de creatieve ‘out of te box-denkers’, die vanuit een klantoriëntatie gericht zijn op een vraaggerichte markt.

Het nieuwe heden 
In mijn optiek gaan die partijen de slag winnen, die de huidige ‘crisis’ zien als het nieuwe heden. Iedere speler binnen de sector, young potential én doorgewinterde professional, moet zijn of haar positie en werkwijze heroverwegen en schakelen om aansluiting te vinden bij de toekomstige markt, voor het te laat is. Voor deze gedaantewisseling is een dosis creativiteit, toepassing van innovatie en actief ondernemerschap nodig. Er simpelweg vanuit gaan dat we met een economische dip te maken hebben en er weer uitgroeien is een utopie en tevens het begin van de ondergang.

Het nieuwe heden biedt de vastgoedmarkt nieuwe kansen, daar de vraag van morgen enorm is. Dit is niet de vraag naar groei, dus het bouwen van meer voorraad, maar de vraag naar kwaliteitstoename. In Nederland betreft dit een enorme voorraad vastgoed op toplocaties, die door verduurzaming, herontwikkeling of functieverandering antwoord kan geven op de kwaliteitsvraag van de markt. Op internationaal vastgoedgebied is de weg vrij naar duurzame nieuwe markten, waar de kennisvraag op het gebied van duurzaamheid en innovatie omvangrijk is.

Recept van ‘inspiratiepil’
Voor de inspiratieloze professionals of individuele doemdenkers op de vastgoedmarkt die nog niet het momentum vinden om nu te schakelen, heb ik de ingrediënten voor een ‘inspiratiepil’ verzameld. Een medicijn ter bestrijding van een individuele burn-out en ter stimulering van een frisse blik op de toekomst. Het recept van dit medicijn is samengesteld uit: 50 mg Jagersma, scheutje Van Oostrom, 10 druppels Schaepman, theelepeltje Vermeulen en een vleugje Brand.  Vervolgens mengen in een vijzel en de pillen zijn zo goed als gedraaid!

Sabine Bentvelzen, directielid/ projectontwikkelaar bij Ericis

Stem op Sabine Bentvelzen. Ga hier naar het stemformulier.

Reageer op dit artikel