blog

Nieuwsstelling: Transparantie woningmarkt noodzakelijk

Geen categorie

Nieuwsstelling: Transparantie woningmarkt noodzakelijk

De Nederlandsche Bank (DNB) ziet de woningprijzen tot 2016 nog met 10 procent dalen, schreef DNB maandag in zijn halfjaarlijkse ramingen. Daarmee zou de totale prijsdaling van piek naar dal bijna 30 procent bedragen. De Nederlandse grootbanken zijn niet blij met deze ‘ontboezeming’ van DNB.

De grootbanken spraken namelijk eind vorig jaar af niet meer met voorspellingen over de prijsontwikkeling te komen, wist het Financieele Dagblad gisteren op gezag van bronnen te melden. Die voorspellingen zouden potentiële woningkopers alleen maar kopschuw maken en een verdere prijsdaling in de hand werken (self fulfilling prophecy). Dat is echter een naïeve redenering die de intelligentie van de koper beledigt. Alsof starters en masse een woning gaan kopen, omdat de grootste hypotheekverstrekker Rabobank vorige week zei dat de bodem nabij is. Nee dus.

De consument kijkt in zijn portemonnee, weegt zijn baanzekerheid af, beoordeelt de gestegen maandlasten nu hij zijn hypotheek 100 procent moet aflossen en constateert dat de Nederlandse woningprijzen nog steeds tot de hoogste van de Oeso-landen behoren. Het vertrouwen op de woningmarkt komt niet terug door onwelgevallige berichten weg te moffelen. Vertrouwen kan pas ontstaan als de markt volledig transparant is. Mee (on)eens?

 

 

 Powered by

Reageer op dit artikel