blog

Nieuwsstelling: Afschrijving 20-25 procent op leningen niet onrealistisch

Geen categorie

Nieuwsstelling: Afschrijving 20-25 procent op leningen niet onrealistisch

Nederlandse banken moeten nog minimaal 20 miljard euro afschrijven op hun commerciële vastgoedleningen, stelde Rudy Stroink in de juli-editie van Quote.
In een deel van de markt worden de uitlatingen van Stroink als opruiend en alarmistisch beschouwd. Toch stelt ook de voormalige SNS-top in een vertrouwelijke brief dat een totale afschrijving van 16 miljard euro, ofwel 20 procent, een ‘positief scenario’ zou weerspiegelen.

Hoe groot de echte verwachte schade bij banken is, moet de komende maanden blijken. Dan treedt De Nederlandsche Bank met zijn risicoanalyse van de commerciële vastgoedleningenportefeuilles van banken naar buiten. Het is niet te hopen dat de voorspelling van DNB-bestuurder Jan Sijbrand uitkomt. In 2012 voorspelde hij dat commercieel vastgoed een derde financiële crisis teweeg kan brengen. Toch is op een totale leningenportefeuille van banken van 80 miljard euro een afschrijving van 20 tot 25 procent in een gedeprimeerde markt en economie helaas niet onrealistisch. Mee (on)eens?

 

 

 Powered by

Reageer op dit artikel