blog

Wouter Stevens: kantorenmarkt regeert met waan van de dag

Geen categorie

Wouter Stevens: kantorenmarkt regeert met waan van de dag
Wouter Stevens

Steeds meer bekruipt me het gevoel dat de commerciële vastgoedmarkt gevoelig is voor het dagelijkse sentiment.

Zo kon je jaren geleden niet achterblijven op feesten en partijen als je niet had belegd in een vastgoedfonds. Ook al had je nog nooit iets met vastgoed van doen gehad toch had men er een mening over. Het oude schoolplein gevoel van ‘het er niet bij horen’ ging ook op in de kantorenmarkt. Natuurlijk had je belegd in een kantorenfonds, want dat was gouden handel. Immers vastgoedbeleggingen zijn altijd goed.

Nu een paar jaar later vloek je als je vertelt dat je werkt in de kantorenmarkt, laat staan dat je er je centen hebt ingestoken. Ik ervaar dat regelmatig als ik over mijn werk vertel. De eerste reactie die ik krijg is dat ik het wel zwaar zal hebben met zo veel leegstand (of van dezelfde strekking). De moed zakt me nog net niet in de schoenen, maar vol enthousiasme probeer ik dan juist mijn visie over te brengen. Ga niet met de waan van de dag mee en beleg alleen als je een visie hebt. Dit geldt zowel in goede als in slechte tijden.

Wat heb je als doel met het gebouw en welke gebruikers wil je faciliteren? Hierbij geldt bijvoorbeeld het uitgangspunt dat de huurder centraal staat. Ontwikkel je visie vanuit de huurder. Er zijn legio voorbeelden van beleggers te noemen waar dit goed is gelukt en nog steeds geld wordt verdiend. Deze categorie beleggers staat met beide benen op de grond en heeft liefde voor haar product. Beleggers onderhoud uitvoeren vanzelfsprekend vinden en de daad bij het woord voegen zullen in deze tijden huurders blijven faciliteren. Wederom liefde voor het product.

Nu beleggen in de kantorenmarkt biedt juist kansen mits je geen concessies doet aan je vooraf gestelde doel. Kortom doorbreek de waan van de dag en hou vast aan je doelstellingen.

Reageer op dit artikel