blog

Sabine Bentvelzen: kijkje in ‘glazen bol’ met Henk Jagersma

Geen categorie

Sabine Bentvelzen: kijkje in ‘glazen bol’ met Henk Jagersma

Mijn inspiratietour is na plaatsing van mijn eerste blog officieel begonnen. De drive om het ‘medicijn’ tegen de collectieve burn-out van de vastgoedmarkt te ontdekken is groot. Het enige struikelblok is het gebrek aan richtingsgevoel. Hoe bereik ik mijn einddoel en welke tussenstops moet ik maken? Dit brengt mij op het idee om de weg te vragen aan inspirerende persoonlijkheden uit de vastgoedmarkt.

Genomineerde Young Talent meets genomineerde Vastgoedmarkt Award

Mijn eerste ontmoeting is met Henk Jagersma, CEO Syntrus Achmea Vastgoed. Een man met een visie die resulteert in een onderscheidende beleggingsstrategie. Met de focus op vastgoedbeleggingen in eigen land, is hij een van de aanjagers om de Nederlandse vastgoedmarkt de positieve kant op te trekken. Niet voor niets is hij, net als vorig jaar, genomineerd voor de Vastgoedmarkt Award. Bij onze ontmoeting wordt mij direct duidelijk dat Jagersma een rasoptimist is en zich, net als ik, stoort aan de negatieve tendens binnen de sector. ‘Het Fd is tegenwoordig ‘De Telegraaf’ van de financiële markt. Scherpe, interessante analyses hebben helaas plaatsgemaakt voor demotiverende en negatieve berichten’, stelt hij.

Vraag- en demografische ontwikkeling als glazen bol

De tijd van het snel uitbreiden van de voorraad met ‘standaard’ vastgoedvolumes is voorbij. Ooit het succes van snelle winsten voor ontwikkelaars, beleggers en gemeenten, nu het blok aan het been van de vastgoedmarkt. In mijn optiek is niet alleen de massa het probleem, maar is veel vastgoed ook gebouwd op de verkeerde locatie. Jagersma kan zich hierin geheel vinden. Hij stelt dat de vraag- en demografische ontwikkeling in Nederland de ‘glazen bol’ is, waarmee de toekomst van de vastgoedmarkt zichtbaar wordt. Verstedelijking staat hierbij centraal. Hoe deze complexe transformatie van steden gaat én kan worden georganiseerd zal de toekomst uitwijzen. Verwacht wordt dat het leven van de nieuwe generatie zich voornamelijk in of rondom de stad afspeelt, waarbij er bij gezinsuitbreiding geen vraag meer zal zijn naar Vinex-locaties. Daarbij geeft Jagersma gekscherend aan dat de nieuwe generatie mobiel is qua werk én relatie. En….daarop moet de markt inspelen.

Het kwantitatieve overschot en het kwalitatieve tekort van vastgoed vormen daarbij een grote uitdaging voor de toekomstige vastgoedprofessionals. ‘De energetische kwaliteit van veel vastgoed is dramatisch’, zegt Jagersma. Volgens hem is bij bepaalde woningen de huurprijs net zo hoog als de energie- en servicekosten. Oorzaak hiervan is de dominerende energiecomponent. Deze vertaalslag naar kosten maak ik dagelijks voor onze potentiele klanten/huurders. De lage energierekening is hierbij dé meetbare indicator van goed duurzaam vastgoed.

 Pak je kans

Jagersma geeft mij een positieve boodschap mee: ‘Hoe beantwoord je de vraag van morgen, die vraag is gigantisch’. Vergeet de ‘oude’ aanbodgerichte vastgoedmarkt en schakel over naar de vraaggerichte vastgoedmarkt, waarbij we niet meer om innovatie, flexibiliteit en kwaliteit heen kunnen.

Geïnspireerd door de energie en positieve instelling van Jagersma verlaat ik zijn kantoor. De boodschap is duidelijk en de eerste basisingrediënten staan genoteerd; innovatie, flexibiliteit en kwaliteit!

Sabine Bentvelzen, directielid/ projectontwikkelaar bij Ericis

Stem op Sabine Bentvelzen. Ga hier naar het stemformulier.

Reageer op dit artikel