blog

Philippine Bogaardt: ‘connecting the dots’

Geen categorie

Philippine Bogaardt: ‘connecting the dots’

Ik las onlangs in Het Financieele Dagblad een artikel over Big Data. Big Data gaat over het analyseren of verzamelen van grote hoeveelheden informatie. In het vastgoedmanagement beschikken we over grote hoeveelheden data. Om u een idee te geven, een voorbeeld.

Mijn vastgoedportefeuille bestaat uit een opsomming van gegevens. De portefeuille heeft een omvang van in totaal 400.000 m2 en bestaat uit ongeveer 250.000 m2 kantoorruimte en 150.000 m2 aan logistiek vastgoed. Het vastgoed is in eigendom van buitenlandse beleggers, grotendeels afkomstig uit Duitsland. Het vastgoed ligt verspreid over Nederland. Er zijn zestig huurders bij betrokken, van beursgenoteerde huurders tot starters. De gebouwen variëren van single tenant tot 34 huurders in één gebouw. Er worden wel of geen servicekosten berekend. Per gebouw tellen we al gauw zo’n twintig leveranciers. Er zijn verschillende energielabels  mee gemoeid. En ga zo maar door. Deze gegevens proberen wij met behulp van software aan elkaar te verbinden, ofwel connecting the dots.

Wat kunnen wij met deze gegevens doen? Het antwoord is: heel veel! Niet alleen kan elke onderneming haar eigen interne bedrijfsprocessen sneller, inzichtelijker en efficiënter maken. De gegevens bieden, vooral voor onze tak van sport, de kans om de beschikbare informatie beter te analyseren waardoor wij ons werk beter kunnen doen. Dan ontstaan er vragen als:

– Welke transacties vonden plaats in een straal van 1.000 meter rondom mijn gebouw met leegstand?

– In welke gebieden kunnen wij schaalvoordeel behalen door centrale inkoop?

– Wat is de hoogte van de servicekosten in relatie tot het energielabel?

– Welke leveranciers zijn binnen vijf werkdagen op locatie en lossen de storingen snel op?

Denk bijvoorbeeld alleen al wat de data voor het technische vastgoedmanagement kunnen betekenen. Het wordt mogelijk om gebouwinstallaties direct uit te lezen, gegevens te analyseren om vervolgens gepaste acties te nemen. Niet alleen kan hierdoor de levensduur van installaties worden verbeterd, maar ook het energieverbruik kan beter worden gecontroleerd. Zodoende kunnen wij het comfort van onze gebruikers verbeteren.

Iedereen weet dat het voor huurders/gebruikers van belang is dat zij vooraf weten welke kosten zij mogen verwachten als ze een bepaald soort bedrijfsruimte huren. De hoogte van de servicekosten speelt daarin een grote rol. Welke kwaliteit mag een huurder verwachten ten opzichte van de hoogte van de servicekosten? Big Data zorgt ervoor dat in de toekomst precies kan worden berekend hoe hoog de servicekosten zijn bij welk type gebruiker, in combinatie met welk soort gebouw, et cetera. Met Big Data kunnen wij hierop veel beter inspelen. Perfecte afstemming voor elke huurder specifiek. Big Data biedt het vastgoed nieuwe inzichten. Ik ben benieuwd hoe dit zich in de toekomst verder ontwikkelt.

Philippine Bogaardt, accountmanager DTZ Zadelhoff

Stem op Philippine Bogaardt. Ga hier naar het stemformulier.

Reageer op dit artikel