blog

Nieuwsstelling: Grootse projectontwikkeling op sterven na dood

Geen categorie

Nieuwsstelling: Grootse projectontwikkeling op sterven na dood

Over 2,5 jaar is MAB Development niet meer. De naar kernkapitaal smachtende Rabobank draaide woensdagavond een van de meest geliefde Europese binnenstedelijke commerciële vastgoedontwikkelaars de nek om. De (afgedwongen) teloorgang van MAB staat niet op zichzelf. Afgelopen jaar gingen zelfstandige projectontwikkelaars van naam als TCN, Phanos, Eurocommerce en Heja al failliet.

Eerder waren de vastgoeddochters van banken, verzekeraars en grote bouwbedrijven afgebouwd, ingelijfd dan wel drastisch uitgedund. Nu piepen en kraken ook de overige vaandeldragers van de Nederlandse commerciële projectontwikkeling: Multi wordt opgejaagd door een Angelsaksische sprinkhaan, OVG zoekt zijn heil vooral buiten Nederland en partijen als Fortress en LSI moeten blijven hopen op coulance van respectievelijk hun huisbank en thuisstad (Rotterdam).

Het lot van MAB drukt de Nederlandse markt hardhandig met de neus op de feiten. In de woorden van Rabobank is niet alleen de economische crisis de boosdoener, maar is ook het perspectief op de lange termijn weinig rooskleurig. Voor woningbouw, transformatie en herontwikkeling is er nog voldoende markt. Maar de grootse en meeslepende projectontwikkeling, waarmee Nederlandse marktpartijen tot voor kort ook internationaal hoge ogen gooiden, is op sterven na dood. Mee (on)eens?

 

 

 Powered by

Reageer op dit artikel