blog

De uitdaging van Dick Gort

Geen categorie

De benoeming van Dick Gort tot CEO van ASR Vastgoed Ontwikkeling is geen verrassing. Eind juni werd die optie in het goed ingevoerde vastgoedcircuit al serieus genoemd, toen vrij onverwacht Foppe Kooistra als CEO en Tie Liebe als managing director van ASR Vastgoed Ontwikkeling met pensioen werden gestuurd. Hun vertrek was in die zin opmerkelijk, omdat het er tot dan toe naar uit had gezien dat met name Kooistra zou aanblijven totdat definitief duidelijk was wat er met de portefeuille van ASR Vastgoed Ontwikkeling zou gebeuren.

Gebrek aan duidelijkheid naar buiten toe laat geen andere conclusie toe dan dat de raad van bestuur van de verzekeraar ASR Kooistra toch heeft ‘afgestraft’. Hij is er niet in geslaagd de ontwikkelingstak voor de beoogde datum van 1 juli 2011 ergens anders onder te brengen. Kooistra heeft daarover overigens in het interview dat ik met hem had voor Vastgoedmarkt van augustus 2011, met geen woord gerept. Dat doe je ook niet als je zo veel van het bedrijf houdt waaraan je toch meer dan tien jaar je ziel hebt verpand. Maar de manier waarop ASR afscheid heeft genomen van Kooistra (het persbericht over zijn vertrek verscheen pas op de website van ASR, nadat Vastgoedmarkt het nieuws had gepubliceerd!) en het gegeven dat de second man Tie Liebe – nog herstellend van een bijna fatale hartstilstand – zijn eigen afscheid bekend moest maken via een persbericht, zegt wel iets over de mores bij ASR. Dat bedrijf is nota bene in handen van de Nederlandse overheid, dus van ons allemaal.

Je zult mij geen kwaad woord horen zeggen over Dick Gort, die nu naast zijn CEO-schap bij ASR Vastgoed Vermogensbeheer ook de scepter mag zwaaien over ASR Vastgoed Ontwikkeling. Ik heb Gort de afgelopen jaren leren kennen als een deskundige, vriendelijke maar ook voorzichtige vastgoedman die erin is geslaagd het gedwongen vertrek van Ronald Smeets bij Fortis Vastgoed Vermogensbeheer op te vangen. Daar komt nog bij dat Gort, gelet op zijn relatief jeugdige leeftijd, een exponent is van een nieuwe vastgoedgeneratie en in die zin wordt er met zijn dubbele benoeming bij ASR inderdaad afgerekend met de oude garde. Ik kan dat alleen maar toejuichen, want er is een tijd van komen en van gaan.

Toch blijft deze benoeming van Gort het bewijs dat de toekomst van ASR Vastgoed Ontwikkeling vaststaat. Er is namelijk geen toekomst meer. Moedermaatschappij ASR wordt, als het huidige beursklimaat dat toelaat, een zelfstandige, beursgenoteerde onderneming en daarin is geen plaats voor risicovolle vastgoedontwikkeling. Kooistra legt dat helder uit in het interview in Vastgoedmarkt. Alleen is de markt niet erg gunstig om een ontwikkelingsportefeuille van ruim 3 miljard euro af te storen, zelfs niet met forse  afschrijvingen. Iets wat Gort’s collega bij ING RE Development, Hein Brand, kan bevestigen en wat iedereen in de branche ook weet. Gort weet daarom dat zijn CEO-schap bij ASR Vastgoed Ontwikkeling van korte duur is. Hij heeft, net als zijn collega bij ING RED, maar één opdracht en dat is ervoor te zorgen dat portefeuille en medewerkers netjes worden ondergebracht, zonder al te grote afwaarderingen en prestigeverlies.

Of die beoogde verkoop nu als geheel of per project plaatsvindt, is irrelevant. Wat voor ASR telt, is dat de beste prijs wordt binnengehaald en dat de afschrijvingen niet te fors zijn. En ondertussen moeten natuurlijk wel de lopende projecten worden afgehandeld. Gort heeft dus, net als Brand, de leiding over een sterfhuisconstructie. Daar is niets mis mee, maar het zou de transparantie – waarvan Gort een duidelijke voorstander zegt te zijn, maar waarover zijn superieuren blijkbaar anders denken – alleen maar ten goede komen als dit ook nadrukkelijk zo wordt benoemd. Ik begrijp heel goed dat de situatie bij ASR niet erg prettig is, dat de last van het verleden zwaar weegt en dat de toekomst er ook niet geweldig uitziet, maar het door Belgen gedomineerde Fortis is nooit erg transparant geweest.

Het gebrek aan openheid en helder omgaan met de belangen van stakeholders, portefeuille en medewerkers is daarna, na de omvorming tot de staatsonderneming ASR, niet wezenlijk verbeterd. De bekendmaking van de benoeming van Gort tot CEO van ASR Vastgoed Ontwikkeling ging gepaard met lovende woorden van ASR-topman Roeland van Vledder. Hieruit mag je concluderen dat Gort wel een potje kan breken. Ik wil hem herinneren aan zijn oproep tot collega’s tijdens het JLL-symposium van vorig jaar om toch vooral transparanter te zijn. Ik zou zeggen: Dick, voeg de daad bij het woord, maak duidelijk wat je opdracht is voor ASR Vastgoed Ontwikkeling en laat zien dat je inderdaad de veelbelovende nieuwe vastgoedcoryfee bent, die in ieder geval de raad van bestuur van ASR in je ziet.

Ruud de Wit

Deze column is eerder verschenen in Vastgoedmarkt september 2011 

Reageer op dit artikel