blog

Nieuwsstelling: Regierol Rijk bij kantorensloop onontbeerlijk

Geen categorie

Nieuwsstelling: Regierol Rijk bij kantorensloop onontbeerlijk

Er komt tot op heden niets terecht van de benodigde sloop van waardeloze kantoren, constateert Peter van Gool, professor Real Estate Economics aan de ASRE en hoofd onroerend goed bij SPF Beheer. Volgens hem komen eigenaren niet verder dan praten, terwijl afboeken en slopen nodig is. Daarmee is duidelijk dat het maatschappelijke probleem van grootschalige kantorenleegstand niet aan marktpartijen kan worden overgelaten. Of er nu 5 of 10 miljoen vierkante meter kantoor moet worden onttrokken aan de huidige voorraad van 50 miljoen, is even niet relevant.

Het gaat er nu om dat de rijksoverheid de regierol op zich neemt. Gezien de onderlinge concurrentieverhoudingen tussen beleggers is die rol onontbeerlijk. Laat het kabinet-Rutte II dit jaar met alle kennis en kunde uit de markt een visie op de kantorenmarkt van 2020 maken. Daarin wijst het kabinet per provincie de kantorenlocaties aan die er de komende decennia toe zullen doen. Met deze befaamde ‘stip op de horizon’ weten eindgebruikers, beleggers en projectontwikkelaars dan eindelijk waar ze aan toe zijn. En kan het proces van afboeken, herontwikkeling en sloop eindelijk van start gaan.

Mee (on)eens?

 

 

 Powered by

Reageer op dit artikel