blog

Nieuwsstelling: juist nu moeten banken vastgoed reëel waarderen

Geen categorie

Nieuwsstelling: juist nu moeten banken vastgoed reëel waarderen

Jan Sijbrand, directeur Toezicht van De Nederlandsche Bank, merkte vrijdag terecht op dat SNS Property Finance ‘een uniek probleem’ was in het Nederlandse bankenlandschap. Geen enkele andere bank heeft een naar verhouding zo grote en zo problematische vastgoedleningenportefeuille als SNS Bank, aldus Sijbrand. Dat kan zo zijn, maar de internationale kapitaalmarkt zal wel degelijk zijn wenkbrauwen fronsen bij opnieuw een Nederlands vastgoeddrama.

Het is dan ook allerminst denkbeeldig dat Nederlandse banken de komende tijd hogere risicopremies krijgen doorberekend. De kapitaalmarkt ziet al wekelijks grote projectontwikkelaars, CV-aanbieders en CMBS-gefinancierde vastgoedvehikels omvallen of in zwaar weer komen. Daar komen de problemen op de woningmarkt nog eens bij, met woningprijzen die volgens economen nog eens 10 tot 15 procent kunnen dalen.

Het is diezelfde DNB die de banken herhaaldelijk heeft opgeroepen hun Nederlandse commerciële vastgoedleningenportefeuilles ter waarde van 80 miljard euro reëel te waarderen. Die oproep geldt in toenemende mate ook voor de ongeveer 670 miljard euro aan woninghypotheken, die volgens insiders nu voor veel te veel in de boeken staat. De banken moeten hier snel werk van maken, want anders dreigen ook de overige banken het vertrouwen van buitenlandse investeerders te verliezen. Met nog maar twee niet-genationaliseerde grootbanken kan Nederland dat risico niet nemen. Mee (on)eens?

 

 

 Powered by

Reageer op dit artikel