blog

Nieuwsstelling: Goedkope gemeentehypotheek goed idee

Geen categorie

Nieuwsstelling: Goedkope gemeentehypotheek goed idee

De Amsterdamse PvdA-fractie kwam vorige week met het voorstel om een Amsterdamse hypotheekfonds in het leven te roepen, dat alleen geld mag lenen aan mensen die in Amsterdam een woning willen kopen. De stad wil zo een alternatief bieden voor huizenkopers die bij banken geen hypotheek kunnen krijgen.

Het fonds is volgens de PvdA nodig omdat de bouw en verkoop van woningen compleet is ingestort, terwijl er de komende decennia wel veel meer woningen nodig zijn. Het voornaamste probleem is dat Amsterdammers door de strenge hypotheekregels en de extreem voorzichtige banken geen lening krijgen.

Raadslid Mulder zegt dat de PvdA twee opties onderzoekt. De eerste is een fonds dat een tweede hypotheek verstrekt voor de laatste twintig procent van de hypotheek van een woning, het deel dat door de strengere hypotheekregels niet meer geleend kan worden. Een andere mogelijkheid is een stadshypotheekbank die het hele bedrag leent, naar Deens model. Daarbij wordt tegenover elke hypotheek een langlopende obligatielening gezet. Beleggers steken hun geld via die obligatie dan rechtstreeks in een hypotheek. Deze eenvoudige leenvorm wordt sinds de grote stadsbrand in 1795 in Kopenhagen gebruikt. Vindt u dit een goed voorstel?

 

 

 Powered by

Reageer op dit artikel