blog

Bedrijfshuisvesting en kantoren in 2020

Geen categorie

De toekomstige bedrijfshuisvesting van grote bedrijven draait niet meer om ruimte en vierkante meters, maar om dienstverleningen strategie. Grote vastgoedadviseurs als Jones Lang LaSalle, CBRE, Cushman & Wakefield en DTZ Zadelhoff krijgen te maken met een ander verwachtingspatroon.

 ‘The service providers of the future must go beyond task-oriented accomplishments to become a strategic, collaborative partner whose data-driven insights can help end-users make informed decisions.’ Dat meldt een van de rapporten van CoreNet Global, die met Corporate Real Estate het 2020-document vormden. CoreNet Global is ’s werelds grootste organisatie van vastgoedprofessionals en vastgoedbeslissers bij bedrijven. Zo’n 70 procent van de Fortune 100-bedrijven is lid en bijna 50 procent van de Forbes 2000-bedrijven. CoreNet Global, een van origine Amerikaanse organisatie, is wereldwijd actief, heeft een interessante jaarlijkse European Summit en een Benelux Chapter, dat tal van activiteiten organiseert. In een onderzoekstraject van  een jaar wilde CoreNet Global achterhalen wat van een Corporate Real Estate Executive in een 2020 kan, moet en zal worden verwacht.

Door de jaren heen is vastgoed voor een farmaceutisch bedrijf, bank of IT-firma veranderd van een operationeel dingetje (‘onze mensen hebben een dak boven hun hoofd nodig’) naar een strategisch doel: hoe kunnen we de noodzakelijke flexibiliteit, productiviteit en succesvolle zoektocht naar talent bereiken via juiste inrichting van goede gebouwen op de beste plekken? Daarmee heeft ook in een groeiend aantal bedrijven vastgoed het C-niveau gebruikt, Amerikaans jargon voor alle functies die beginnen met chief (chief executive officer, chief financial officer, chief operations officer et cetera). In het deelrapport over ‘Location strategies and the role of space’ wordt gerekend op een renaissance van industriële activiteiten in de VS en West-Europa (‘re-shoring’ in plaats van ‘off-shoring’). De nabijheid van grote afzetmarkten, de snel stijgende arbeidskosten in ‘offshore’-lokaties in Azië, de naar verwachting toenemende transportkosten en de hogere productiviteit in of nabij thuismarkten zijn hiervoor de belangrijkste drijfveren. Zuid-Amerika en Afrika worden gezien als de nieuwe hot spots voor onder andere uitbesteden van serviceactiviteiten en back-offices.

Een andere interessante observatie gaat over wat we in Nederland het nieuwe werken noemen. Veel Nederlandse adviseurs en banken verwachten drastische reducties in ruimtegebruik. De Amerikaanse denktank is een stuk voorzichtiger: ‘Yet, while the virtual office will gain ground in the coming years, the brick-and-mortar space will continue to be essential for companies.’  Belangrijkste redenen: de menselijke behoefte om elke dag naar kantoor te gaan en de vaststelling
dat werk een belangrijke sociale component heeft. De werkplekken in kantoren zullen nog meer het open en flexibele gezicht tonen, zoals we dat nu al in nieuwe gebouwen kennen, in combinatie met het intensieve gebruik van werkplekken, vaste werkplekken voor medewerkers die bijna altijd op kantoor zijn en meer groepsruimten. Ook als al die zaken worden geïmplementeerd zijn de  verschillen tussen Amerikaans en Nederlands kantoorgebruik nog immer groot.

Over vijf jaar, zo verwacht CoreNet Global, is het ruimtegebruik per kantoormedewerker in de VS nog maar 46 m2 per persoon, in Nederland is dat nu al minder dan de helft. Samengevat: met deze serie goed leesbare rapporten doet CoreNet Global een moedige poging tien jaar vooruit te kijken.
Aanbevolen leesstof voor wie wil anticiperen op trends en veranderingen in bedrijfshuisvesting en kantoorgebruik.

Deze column van René Buck verscheen eerder in Vastgoedmarkt september 2012.

Reageer op dit artikel