blog

Nieuw werken in oud gebouw

Geen categorie

Nadat er al veel discussie in de markt was over de aanstaande verhuizing van Capgemini, en verschillende media meldden dat de eigenaar van het huidige pand in Utrecht Papendorp, CBRE Global Investors de bouwvergunning van het nieuwe hoofdkantoor langs de A2 verder zal aanvechten, onthulde de ICT-dienstverlener in een interview met Vastgoedmarkt voor het eerst de eigen visie op het geheel.

Het mag duidelijk zijn dat die visie afwijkt van het beeld dat doorgaans in de media werd geschetst. Zo wilde Capgemini wel degelijk graag in het huidige pand blijven, maar kreeg onvoldoende medewerking van de verhuurder. Daarnaast is pas voor nieuwbouw gekozen, nadat bestaande kantoren waren bezocht, maar niet geschikt bleken voor het nieuwe werken, dat vloeroppervlaktes van 1.500 m2 nodig zou maken. Het nieuwe kantoor is duurzamer, beter met het openbaar vervoer te bereiken en krijgt een Breaam Excellent duurzaamheidcertificaat.

Toch blijft het opvallend dat een bedrijf in elf jaar tijd drie panden bewoont. Capgemini begon aan de Daltonlaan in Rijnsweerd-Zuid, toen volgde het huidige object aan de Papendorpseweg en straks volgt de nieuwbouw in Utrecht Leidsche Rijn. Het gaat hier, net als bij KPMG (Amstelveen), of Microsoft (Schiphol), of Heerema (Leiden) over een verhuizing naar een nieuw pand op zichtafstand van de plek die wordt verlaten. Of, zoals een medewerker van Microsoft eens zei: als het verkeerslicht op rood staat, verdubbelt de reisafstand tussen de beide bureaus. Het betreft dus een heel ander verhaal dan een verplaatsing van Maastricht naar Amsterdam (Vodafone) of van Arnhem naar de hoofdstad (Akzo).

Als excuus worden doorgaans twee drogredenen gebruikt. Van de kant van de gemeentes heet het meestal dat ‘het betreffende bedrijf anders naar een andere plaats vertrekt’. Om dat te pareren is de veel genoemde bovengemeentelijke coördinatie hard nodig. Wat is een netwerk als Plabeka waard, als op dit gebied geen stelling wordt genomen, hoe sterk zijn provincies als ze niet strakker sturen op vermindering van nieuwbouw. Dit nog afgezien van het feit dat een gedreven kantorenloods, zoals Den Haag en Amsterdam die hebben, in staat zou moeten zijn een geschikt pand te vinden voor een organisatie die op een andere manier wil gaan werken, of een architect die een pand dat wordt gehuurd op een kostenbewuste manier zó kan veranderen dat nieuwe werkvormen mogelijk zijn.

Als mooiste voorbeeld ken ik computerfabrikant HP. In 1985 opende Prins Claus het kantoorpand aan de Startbaan in Amstelveen. Nadat HP in september 2001 concurrent Compaq overnam, werd zowel het oude kantoor áls de nieuwe locatie van Compaq aan de Oteliusbaan in Utrecht gebruikt. Na enkele jaren van consolidatie constateerde de fabrikant en dienstverlener dat één werklocatie voldoende was. Dat werd het aloude kantoor in Amstelveen. Ik ken nauwelijks bedrijven die het nieuwe werken zó consequent wisten door te voeren als HP. En dat in een 26 jaar oud pand.

Deze column van Mels Dees verscheen eerder in Vastgoedmarkt mei 2012.

Reageer op dit artikel