blog

Het nieuws van Yves Gassler

Geen categorie

Het nieuws van Yves Gassler

Yves Gassler MRE MRICS, fiscaal vastgoeddeskundige en partner bij MAZARS Real Estate en verbonden aan Universiteit Leiden, zag dinsdag 3 april het KPMG-hoofdkantoor in Amstelveen weer in de schijnwerpers staan.

Gassler: ’Dit keer niet als aanstichter van de Nederlandse kantorenleegstand, maar als middelpunt van een malafide courtageconstructie: een voormalig managing-director van Savills, makelaar van de kopende partij, had een kickback van de courtage toegezegd aan de verkoper. Voor KPMG is de reputatieschade als gevolg van de soap over het hoofdkantoor nagenoeg onomkeerbaar: naast de maatschappelijk onverantwoorde bijdrage aan de leegstand, bekt betrokkenheid bij een kickback van courtage voor een accountantsorganisatie niet echt lekker.

Wij zien met regelmaat berichten over kickbacks, ondoorzichtige huurincentives en louche vastgoedtransacties in het nieuws. Ongetwijfeld werkt de daaruit voortvloeiende reputatieschade voor de individuele betrokkenen door naar de fragile reputatie voor de vastgoedmarkt. Moeten wij hieruit concluderen dat dergelijke berichtgeving onder het tapijt moet worden geschoven? Allerminst. Juist de publieke afkeer van ondeugdelijk gedrag heeft een sterk zuiverende werking op de vastgoedmarkt: de hebzuchtige mensen worden op het rechte pad gehouden door de toenemende publieke afkeer van wangedrag.

Hoe is het dan te verklaren dat het nieuws over misstanden in de vastgoedmarkt alleen maar lijkt toe te nemen? Optimistisch als ik ben ligt de verklaring in de professionalisering van de vastgoedmarkt. Welke vastgoedpartijen wensen zich nog te conformeren aan onbetrouwbare partners, of zijn zo kortzichtig dat zij het besmettingsgevaar negeren? Vastgoedpartijen tolereren geen ‘cowboy-gedrag’ meer, de publieke verontwaardiging over onethische handelingen groeit, de markt accepteert geen wangedrag meer en zodoende komt de berichtgeving over dergelijk gedrag eerder aan de oppervlakte. Bij vastgoedpartijen groeit het besef dat integer handelen een absolute randvoorwaarde is om op lange termijn succesvol te presteren. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.’

Lees hier het artikel Savills distantieert zich van retourcourtage KPMG-pand

 

Reageer op dit artikel