blog

Het nieuws van Bob Jansen

Geen categorie

Het nieuws van Bob Jansen

Bob Jansen, directeur Lingotto: ‘2012, een nieuw jaar, nieuwe kansen, het ‘oude ontwikkelen’ laten we definitief achter ons. Dit wordt het jaar van transformatie, kleinschalige projecten, samen optrekken met huurders en kopers, risico´s verdelen, realistische plannen en met name veel aandacht voor kwaliteit. Tijd om weer te gaan houden van ons vak!

Helaas, het is nog niet zo ver. We worden overspoeld met mooie brochures waarin leegstaande gebouwen als kans worden aangeboden. De hoogste bieder wint, naar invulling of kwaliteit wordt niet gekeken. De tijd is vaak te kort om een goede studie te verrichten naar een mogelijk ander gebruik van het gebouw. Vastgoed als financieel product, was daar de ellende niet eens mee begonnen…? Gelukkig zijn er steeds minder partijen die aan deze selecties meedoen.

Waar ook steeds minder partijen aan meedoen, zijn selecties die door gemeenten worden uitgeschreven, waarbij erg duidelijk is dat elke gemeentelijke dienst de eigen ambities heeft opgevoerd. Zo viel mijn oog op een artikel, waarin het selectieproces voor de ontwikkeling van het Stadionplein in Amsterdam wordt omschreven. U kent de plek wel, dat onooglijke plein als u de stad binnenrijdt aan de zuidkant van Amsterdam. De gemeente wil hier een hotel, culturele voorzieningen, woningen en winkels hebben en oh ja, 40 procent van die woningen in de sociale huur. Dit allemaal gecombineerd met een hoge grondprijs. Geen ontwikkelaar die daar vandaag de dag nog instapt. Bij het nieuwe ontwikkelen zou ook een nieuw model van selectie ingevoerd mogen worden!’

Lees hier het artikel Herontwikkeling stadionplein uitgesteld

Reageer op dit artikel