blog

Herinrichting Museumplein dringend noodzakelijk

Geen categorie

Met instemming reageer ik op de uitspraken van burgemeester Van der Laan van Amsterdam over het gebruik van het Museumplein voor massabijeenkomsten. Door gebeurtenissen in de afgelopen jaren rond Koninginnedag en de huldiging van Ajax is het gemeentebestuur tot de conclusie gekomen dat de veiligheid voor het publiek bij deze massale evenementen niet meer kan worden gegarandeerd en dat andere locaties zullen moeten worden gebruikt. Ik wil een stap verder gaan door te stellen dat het Museumplein überhaupt geen functie meer moet hebben voor demonstraties en massale feesten. Voor demonstraties hebben wij het Malieveld in Den Haag, dicht bij de bewindslieden en Tweede Kamerleden.

Nu het ernaar uitziet dat in de loop van 2013 zowel het Rijksmuseum als het van Goghmuseum en het Stedelijk in vol ornaat eindelijk weer open zullen zijn, wordt het tijd om ook het Museumplein in ere te herstellen. De laatste  herinrichting moeten wij als mislukt beschouwen. Nergens in de wereld zien wij de combinatie van drie beroemde  musea en een wereldvermaard concertgebouw op zo’n kleine afstand van elkaar. De kosten van de renovatie en de uitbreiding van de musea bedragen meer dan een half miljard euro. Deze investeringen zijn van groot belang voor de positie van Amsterdam en Nederland op het gebied van het inkomend toerisme. Daarnaast is dit voor onze eigen bevolking het hart van museaal Nederland.

De herinrichting van het Museumplein moet dus primair zijn gericht op de behoeften van bezoekers van deze musea en het Concertgebouw. Ik pleit ervoor dat de gemeente Amsterdam samen met de directies van deze instellingen een plan van aanpak maakt met een programma van eisen. Is er een mogelijkheid om de horecavoorzieningen van de betrokken gebouwen te verbinden met de buitenruimte, zoals de aanleg van terrassen? Kun je naast de interne museumwinkels een gecombineerde winkel maken voor het grote publiek? Hoe moet de inrichting van het Museumplein worden? Wat voor sfeer wil je creëren?

Pas als er een programma van eisen ligt, gedragen door de Stad, deelgemeente Zuid en de vier kunstinstellingen, moeten ontwerpers worden gezocht. Onlangs had ik de gelegenheid om na tien jaar weer eens een weekend door Barcelona te lopen. Ik was onder de indruk van de veranderingen vooral aan de kant van de zee en de havens. Kosten noch moeite zijn daar gespaard en er is een zeer aantrekkelijk gebied ontstaan voor alle mogelijke soorten van recreatie. Alleen al het straatmeubilair is van een uitzonderlijk hoge kwaliteit, zowel qua duurzaamheid als qua design. Het geheel wordt zeer goed onderhouden en er ligt opvallend weinig vuil op straat. De gemeentelijke schoonmaakdienst werkt zeven dagen in de week. Het is daar gelukt een omgeving te creëren, die schoonheid, speelse vrolijkheid en het goede leven uitstraalt.

Laten wij nu eens proberen om van het Museumplein iets te maken, dat uitnodigt voor een verblijf op een mooie, schone en veilige locatie met veel verschillende voorzieningen. Net zoals in winkelcentra zeven dagen in de week het beheer en het toezicht is geregeld, moet dat ook op het Museumplein tot de mogelijkheden behoren. Een vaste politiepost hoort daarbij. Ik hoop dat deze hartenkreet doorkomt en dat in gezamenlijk overleg de herinrichting van het Museumplein het sluitstuk wordt van de grootste renovatie / uitbreiding van musea in Nederland ooit.

Deze column van Pé Kohnstamm verscheen eerder in Vastgoedmarkt januari.

Reageer op dit artikel