blog

Bestaat God?

Geen categorie

Een paar weken geleden zond Eric Bakker me het boek Het Dubai Ultimatum, dat hij samen met Herman Zandstra onder het pseudoniem Era Richmen heeft geschreven. Ik ken Eric uit de tijd dat hij bij CBRE werkte en we hebben nog contact, nu hij samen met Gideon Spermon de vastgoedonderneming Socius Causa leidt. Eric is een vastgoedman met onverwachte kanten. Zo vertelde hij me dat hij van symphonic rock houdt en dat hij vaak – samen met Gideon – door het land rijdt met deze muziek keihard over de speakers. Ik heb niet zo veel met hard rock en heavy metal, maar vind het wel wat hebben, twee serieuze vastgoedmannen die in de file staan terwijl de hele auto meeschudt en meedreunt op de muziek van The Who of Black Sabbath, om maar een paar namen te noemen die me bij deze muziek te binnen schieten.

Met zijn schrijversdebuut heeft Eric me verrast. Want de thriller die hij samen met een oud-collega en vriend heeft geschreven, mag er zijn. Voor alle duidelijkheid, het gaat hier niet om een vastgoedroman of om vakliteratuur. Wie Het Dubai Ultimatum aanschaft en denkt er van alles over vastgoedaffaires en -intriges in aan te treffen, komt bedrogen uit. Nu houd ik wel van dit avontuurlijke misdaadgenre. Als ik van huis ben, lees ik graag een John Grisham, Robert Ludlum of David Brown. Het Dubai Ultimatum past bij die namen: het plot is knap en consequent gestructureerd en het boek is ook goed geschreven. Ik wil niet te veel verklappen, maar de schrijvers hebben rond het eeuwige thema Bestaat God eigenlijk wel en valt dat te bewijzen; en zo ja, wat zijn de politieke, sociale en economische gevolgen als zou worden aangetoond, dat God niet bestaat? een aanstekelijke thriller gepubliceerd, die tot het laatst spannend blijft en een aardige inkijk geeft in het functioneren van de inlichtingendiensten van onder meer Rusland en het Vaticaan. Ik maak niet snel reclame, maar via de website www.erarichmen.com is Het Dubai Ultimatum nog voor de kerstdagen voor 14,95 euro te bestellen. Het zou me niets verbazen als de thriller – mits het boek de nodige publiciteit krijgt – het komende jaar zou kunnen meedingen voor de Gouden Strop. Ik heb boeken van Ludlum gelezen, die me minder hebben kunnen boeien.

Over God gesproken – en dat schrijf ik zonder heiligschennis te willen plegen, het instorten van een deel van het winkelcentrum ’t Loon zou voor de stad Heerlen ook een godsgeschenk kunnen zijn. Heerlen kent een enorme winkelleegstand in het centrum en daar bovenop komen nog plannen voor nieuwe winkelmeters in De Plu (een herontwikkeling van Multi en 3W) en in het Maankwartier. Nu het voortbestaan van ’t Loon onzeker lijkt geworden, moeten er minstens tien winkels worden verplaatst en daarmee is de relatief hoge retailleegstand in Heerlen in ieder
geval verminderd.

Kortom, toch winnaars in dit vastgoeddrama. En NSI, eigenaar van ’t Loon? zult u vragen. Tja, ik neem aan dat NSI goed is verzekerd en dat het verlies aan huurinkomsten en het vastgoed afschrijven zal worden geregeld. En Heerlen is nu ook iets verplicht aan NSI voor dat andere stuk vastgoedbezit, namelijk het gemeentekantoor in het centrum. De gemeente wil uit het gebouw en flirt daarover onder meer met Multi en 3W. Misschien dat de oplossing zit in het volgende scenario: De herontwikkeling van De Plu wordt voortvarend aangepakt en kan op termijn worden ingevuld met een aantal retailers die eerder in ’t Loon zaten. Verder gaan de ambtenaren tijdelijk naar het leegstaande CBS-kantoor aan de andere kant van de stad, totdat NSI het oude stadskantoor heeft herontwikkeld en duurzaam gerenoveerd. En vervolgens sluit NSI weer een langdurig huurcontract met de gemeente af. Iedereen gelukkig. Dan hebben we nog Q-Park, die immers zijn parkeergarage onder ’t Loon kwijtraakt. Ik denk, dat Q-Park dat niet zo erg vindt. De andere parkeergarage onder het Schouwburgplein deed het tot nu toe niet zo goed en kan nu als alternatief gaan gelden. En de levensvatbaarheid van een parkeergarage onder het moeizame project Maankwartier zou hierdoor ook weer wat lucht kunnen krijgen. Zo zie je maar weer, in deze donkere tijden voor kerst komt de oplossing voor moeilijke en moeizame vastgoedvraagstukken soms onverwacht uit de lucht vallen. God bestaat, Eric Bakker!

Deze column van Ruud de Wit verscheen in Vastgoedmarkt december 2011.

Reageer op dit artikel