blog

De Key van ongerechtigheid

Geen categorie

Veel aandacht heeft het bericht, dat de Amsterdamse woningcorporatie De Key en haar ex-directeuren Jaap van Gelder en Fer Felder hun juridisch geschil hebben bijgelegd, niet gekregen. Jammer, want bepaalde media hebben het afgelopen jaar over deze zaak aardig huisgehouden. Van Gelder en Felder zouden in 2005 betrokken zijn geweest bij een als dubieus aangemerkte transactie van een stuk grond bij Zeewolde door De Key. De verkoper was de voormalige CEO van Amstelland, Klaas de Ruiter, die zich na zijn vertrek bij Amstelland/Multi/AM heeft toegelegd op het aan- en verkopen van stukken grond, die mogelijk kunnen worden gebruikt voor woningbouw.

De Amsterdamse kantonrechter vonniste in maart van dit jaar nogal slecht geïnformeerd dat de doodzieke Felder 3,2 miljoen euro uit eigen zak moest betalen aan zijn ex-werkgever, De Key Felder, die sinds 2005 prostaatkanker heeft, zou zijn werkgever ernstig hebben misleid. In 2005 was hij betrokken bij de koop van 80 hectare grond door De Key op de grens met Almere en Zeewolde. De grond kostte De Key 25,9 miljoen, maar toen door de tegenvallende markt de waarde was gedaald tot 7,8 miljoen euro, werd er plotseling via de media wel erg benadrukt dat de verkoper De Ruiter maar liefst 3,2 miljoen euro had verdiend aan de transactie. Dat kon dus niet pluis zijn, Van Gelder en Felder werden allebei ontslagen door De Key en er volgde een rechtszaak met voor de beide ex-directeuren een onterechte afloop.

Inmiddels is gebleken dat er helemaal geen sprake was van frauduleus handelen. Alle wederzijdse vorderingen en lopende juridische procedures zijn van tafel en formeel is de zaak hiermee gesloten. Over blijft de pijn bij de betrokkenen. Want ze zullen verder moeten met de eerdere tendentieuze berichtgeving van bepaalde media en ook aan het gedrag van de voorzitter van de raad van commissarissen, Frank de Grave in deze zaak zullen ze niet met veel plezier terugdenken. Zo stelde hij dat De Ruiter is bevoordeeld met gemeenschapsgeld.

Allemaal onzin, want het ging hier om een reguliere grondtransactie door een woningcorporatie die vreesde buiten de boot te vallen en meende te moeten meedoen aan het spel van de grote jongens. Dat vervolgens de prijzen voor grond drastisch kelderden en dat De Key dus met een veel te duur stuk grond bleef zitten, waarvan nog maar de vraag is of het ooit wordt bebouwd, behoort tot de risico’s van dat spel.

Ex-Neprom voorzitter Carel de Reus heeft over deze zaak – overigens voordat bekend werd dat de betrokkenen hun strijdbijl hadden begraven – in Building Business van augustus een helder interview gegeven, waarin hij de vloer aanveegt met De Key, de rol van de media en Frank de Grave. Ik verwijs graag naar dat interview, want ik heb er niets aan toe te voegen.

Voor de trouwe lezers nog dit: in het aprilnummer van Vastgoedmarkt schreef ik over de Klimop-zaak en ‘Jantje zag eens pruimen hangen’. Daarin maakte ik ook gewag van een  vastgoedomkoopaffaire in Zuid-Afrika, waarin de grote man van de Zuid-Afrikaanse politie, generaal Bheki Cele werd genoemd. Het heeft even geduurd, maar president Zuma heeft toch ingegrepen. De betrokken duistere vastgoeddeals zijn geannuleerd, de minister van Publieke Zaken die de deals had laten doorgaan en heeft gelogen tegenover het parlement, is ontslagen, en Cele is op non-actief gesteld. President Zuma heeft een onderzoekscommissie ingesteld die moet uitzoeken of Cele echt de boel heeft bedonderd. Bij alle negatieve berichten over Zuid-Afrika, die trouwens nog maar met mondjesmaat de Nederlandse media halen, is dit optreden van Zuma nu eens een keer wel doortastend. De corruptie in Zuid-Afrika zal er niet minder door worden, vrees ik.

Deze column van Ruud de Wit verscheen eerder in Vastgoedmarkt november 2011.

Reageer op dit artikel