blog

Provada vooral om te netwerken

Geen categorie

De vastgoedbeurs Provada in de Amsterdam Rai is de afgelopen zes jaar de belangrijkste vastgoedhappening in Nederland geworden.

Dat is een verdienste van Flip Kerkhoven en zijn team. Daar waar veel Nederlandse marktpartijen en overheden zich afvragen wat ze nog te zoeken hebben op bekende internationale vastgoedbeurzen als Mipim en Expo Real, vechten ze om de beschikbare meters in de Rai. Al was het alleen maar om aan te geven dat ze er nog bij horen. Een voorbeeld? Twee maanden geleden deden hardnekkige geruchten de ronde dat LSI op het punt stond van omvallen. Die geruchten zijn inmiddels door de CEO, Hans de Boer genuanceerd en dat werd bezegeld met de aankondiging dat de laatste Provadameters waren afgenomen door datzelfde LSI.

Waarin onderscheidt zich Provada van andere evenementen? Ik denk door het simpele feit dat de beurs in Nederland plaatsvindt. De meeste Nederlandse vastgoedbedrijven hebben hun buitenlandse aspiraties op een laag pitje gezet en Provada is daarmee dé plek geworden waar alle stakeholders in het Nederlandse vastgoed elkaar in een ongedwongen, maar tegelijk professionele entourage kunnen ontmoeten.

Als toenmalig hoofdredacteur van Vastgoedmarkt onderkende ik het belang van een Nederlandse vastgoedbeurs vanaf het eerste moment. Tegen het bewezen succes van de Provada steekt de negatieve houding van een aantal marktpartijen en media bij de eerste editie schril af, hoewel ze dat nu anders voorstellen. Maar zoals altijd: succes heeft vele vaders.

Zijn er tijdens Provada de afgelopen jaren bijzondere deals gesloten, die anders geen doorgang zouden hebben gevonden? Ik denk van niet. De Nederlandse vastgoedmarkt is relatief klein en heeft een sterk ons-kent-ons gehalte. Voor het sluiten van deals is Provada niet nodig. Wel om je als bedrijf te profileren. Bijzonder vind ik achteraf de manier waarop Kroonenberg Groep Provada heeft gebruikt om een van de meest gedurfde vastgoedprojecten van het afgelopen decennium, de herontwikkeling van het voormalige ABN Amrogebouw, te promoten. Dat Lesley Bamberger daarin slaagde, bleek bij de opening van deze herontwikkeling, in april.

Misschien wel de meest ‘vreemde’ aankondiging tijdens een Provada-editie, was de joint venture van Multi Development en Fortress in 2008, een joint venture die zich exclusief zou richten op kantoorontwikkelingen in Nederland. Ton van Oosten, toen nog werkzaam voor Fortress, zou die joint venture gaan leiden. Nog tijdens diezelfde Provada bleek dat het hier om een erg ondoordachte actie ging, ingegeven door het feit dat er toch iets belangrijks tijdens deze editie van de Provada naar buiten moest worden gebracht. Noch Hans van Veggel, noch Van Oosten wisten eigenlijk wat de joint venture inhield, terwijl Coen van Oostrom van OVG Projectontwikkeling op hetzelfde moment in Rotterdam zijn wonden likte. Hij was er vanuit gegaan dat de joint venture tussen Multi en OVG zou worden afgesloten.

Al snel was duidelijk dat die hele joint venture, er nooit zou komen. Van Oosten vertrok bij Fortress en de due diligence bewees dat de twee partijen elkaar helemaal niets te bieden hadden. Niet erg overigens, want Van Oosten kwam uiteindelijk toch bij Van Veggel terecht via diens private investeringsvehikel Timeless Investments. Van Veggel nam vorig jaar immers de armlastige kantorenportefeuille van Multi Development zelf over voor een zacht prijsje en stopte die in een nieuw bedrijf, COD (Cradle Of Development).

Het heeft even geduurd, maar de afgelopen maanden heeft COD twee projecten aangekondigd die inderdaad lijken te bevestigen wat het bedrijf eerder als kernpunten omschreef: Yield & Risk Management, Concept & Design, Sustainability & Transparency. Het is een volle mond, maar met de herontwikkeling van de dependance van de DNB in Rotterdam en het complex 5 Keizers in Amsterdam laat COD zien een alternatief te kunnen geven voor de vastgelopen kantorenmarkt. Op dezelfde manier als Kroonenberg Groep dat al heeft gedaan. Dat is positief en past ook in de positieve uitstraling die Kerkhoven met de Provada steeds voor ogen heeft gehad.

Deze column is eerder gepubliceerd in Vastgoedmarkt juni 2011.

Reageer op dit artikel